Podržao novitete
21

Schmidt u prostorijama CIK-a testirao elektronsku opremu za glasanje

V. K.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa članovima Centralne izborne komisije BiH te je između ostalog testirao i opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces.
Predstavnici CIK-a uputili su Schmidta u cijeli proces i ulogu opreme, a visoki predstavnik je naglasio kako je važno nastaviti raditi na ovom procesu.

"Politički nezavisno organiziranje izbora ključno je za funkcionalno demokratsko društvo u svakoj zemlji. Važno je i neophodno nastaviti rad na tehničkim i organizacionim poboljšanjima biračkog procesa kako bi se unaprijedilo povjerenje građana u izborni proces", saopćeno je iz OHR-a.

Inače, u CIK-u su počeli dani otvorenih vrata koji će trajati do 13. oktobra, a tokom kojih će biti predstavljene nove tehnologije u izbornom procesu.

Oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem ličnih karata, koji se vodi u IDDEEA-i.

Također, oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića te podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera CIK-