Razgovor u Beogradu
116

Schmidt se sastao s Vučićem, srbijanski predsjednik mu rekao "šta Srbija neće podržati"

M. G.
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio se danas nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prema Schmidtovim riječima, može se zaključiti da je sastanak bio produktivan.

Na zvaničnoj stranici OHR-a na društvenoj mreži X objavljeno je kratko saopćenje u kojem se citira izjava Schmidta nakon sastanka s Vučićem.

"Dobar i otvoren razgovor sa predsjednikom Vučićem. Razgovarali smo o svim aktuelnim temama u BiH, sa akcentom na RS. Cijenim konstantnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH predsjednika Vučića", kazao je Schmidt.

Vučić je rekao da je sa Schmidtom razgovarao o aktuelnim dešavanjima, eurointegracionim i razvojnim procesima u regionu.

"Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusjedske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak", napisao je Vučić na Instagramu.

"Ponovio sam našu nedvosmislenu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH. Sve suprotno tome Srbija neće podržati", dodao je Vučić.