Umanjena prijetnja
409

Schmidt: Regionalni lideri ubijedili Dodika da odustane od povlačenja iz Oružanih snaga BiH

G. M.
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da je prijetnja "srpskih separatista" ponovnom uspostavom vlastite vojske za sada oslabjela, ali zemlja i regija još uvijek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evrope, javio je britanski Guardian.

Schmidt je rekao da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku RS-a.

"Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba", rekao je Schmidt za Guardian u intervjuu u Washingtonu.

Schmidt je rekao da zapravo ne vidi opasnost od rata, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

"Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine", rekao je.

Međutim, Schmidt je ustvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i porezni sistem vode zemlju ka teškoj krizi.

"Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti a da ne izgubi obraz. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice", rekao Schmidt.

Dodao je da je "izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu".