Izborni zakon
367

Schmidt priprema reducirani plan, odustaje od cenzusa od 3%, podiže granicu za izbor predsjednika FBiH

S. Hambo
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prema saznanjima Klix.ba visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt priprema neku vrstu reduciranog prijedloga za izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH u odnosu na prijedlog koji je u javnost procurio u julu.

U reduciranom prijedlogu Schmidt je navodno izbacio uvođenje cenzusa od 3%, koliko je prema tom prijedlogu bilo potrebno da ima pripadnika jednog konstitutuvnog naroda u nekom kantonu u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, a kako bi taj kanton mogao birati delegate za Dom naroda.

Kako saznajemo od diplomatskih izvora Schmidt je od toga odustao nakon brojnih konsultacija i velikih kritika javnosti koje su uslijedile po objavi tog prijedloga.

Ipak, Schmidt bi prema našim saznanjima mogao ići u pravcu podizanja praga o broju potrebnih delegata za izbor predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, odnosno indirektno vlade, s obzirom da predsjednik entiteta mora potpisati izbor mandatara za sastav Vlade FBiH.

U tom kontekstu prijedlog Schmidta bi trebao biti podizanje praga sa 6 na 7 potrebnih delegata, koliko svaki klub u Domu naroda mora prikupiti potpisa da bi delegirao predsjednika i potpredsjednike FBiH. To bi prema našim saznanjima trebao biti način Schmidtovog kompromisa.

Dosadašnja odredba Ustava FBiH je definirala da je potrebno 6 delegata, a u hrvatskom klubu u Domu naroda jedino je HDZ mogao skupiti 6 potpisa. Podizanjem granice na 7 potrebnih potpisa u klubu Hrvata i dalje će ostati praktično dostižan samo HDZ-u. To u praksi znači da druge stranke neće moći doći ni teoretski u poziciju da u klubu Hrvata izaberu predsjednika ili potpredsjednika FBiH.

Da li će u eventualnom nametanju odluke Schmidta biti tretiran način izbora delegata u Dom naroda FBiH nije jasno, a Klix.ba nije mogao dobiti pouzdanu informaciju da li se od toga definitivno odustalo.

Sljedeće sedmice bit će održana i sjednica Vijeća za provedbu mira (PIC), a visoki predstavnik jučer i danas je na marginama Strateškog foruma na Bledu održao niz sastanaka i konsultacija.

Kako saznajemo za danas je planiran susret i sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.