Misija EUFOR-a
2k

Schmidt potvrdio: Njemački vojnici uskoro stižu u Bosnu i Hercegovinu

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemačka će uskoro poslati pripadnike svojih oružanih snaga u BiH, potvrdio je danas visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt.

On je to kazao na današnjoj konferenciji za medije, nakon sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a odgovarajući na jedno novinarsko pitanje.

"Naredne sedmice će biti podnesen zahtjev Bundestagu koji će omogućiti da se u Butmiru zavijori njemačka zastava", rekao je Schmidt.

Inače, Njemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji EUFOR-a, ali je nedavno objavljeno da ta zemlja želi rasporediti vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Do pojačanja angažmana došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu, kada se počelo strahovati da bi Moskva mogla pokušati izazvati incidente i u drugim zemljama.