Susret u Sarajevu
37

Schmidt posjetio reisa Kavazovića nakon što ga je IZ pozvala da objasni spornu izjavu o genocidu

S. G.
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je danas u prostorijama Islamske zajednice Reisu-l-ulemu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Huseina efendiju Kavazovića sa kojim je obavio kratak razgovor.

Nakon sastanka iz kabineta OHR-a su kratko prokomentarisali "Mi se razumijemo", a istakli su i da je cilj današnjeg susreta bio razgovor o važnosti pažljivog izražavanja.

Podsjetimo, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Razim Čolić pozvao je Christiana Schmidta da pojasni svoju izjavu s nedavno održane konferencije u Budimpešti na kojoj je govorio.

"Visoki predstavnik nije pojasnio svoju izjavu. Bilo bi to potrebno i zbog visokog predstavnika i radi mira porodica i rodbine žrtava genocida. Pojašnjenjem izrečenoga on bi jasno iskazao stav međunarodne zajednice da stoji uz porodice žrtava genocida i Bosnu i Hercegovinu, te da građani ove zemlje nemaju razloga za zabrinutost", izjavio je Čolić.

Ostalo je nejasno šta je Schmidt mislio pod izjavom kako je u BiH "bila potrebna situacija u stilu genocida u Srebrenici" da se rat okonča".