Od 2. septembra na ulicama
0

SBK: Štrajk sindikata policije, organa uprave i pravosuđa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon neuspjelog pregovaranja s timom Vlade Srednjobosanskog kantona sindikati policije, organa uprave i pravosuđa uputili su predsjednicima klubova u kantonalnoj skupštini zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka u ponedjeljak, na kojem bi se razgovaralo o iznalaženju rješenja za njihove probleme.

Najavljena je mogućnost organiziranja štrajka 2. septembra ako ne dođe do hitnog usvajanja zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK.

Dragan Škulj, predsjednik Sindikata MUP-a, naglašava da se radi o zakonima koje je Skupština SBK trebala usvojiti još u oktobru prošle godine, za čiju implementaciju su predviđena sredstva u kantonalnom budžetu.

"Nadamo se da će klubovi stranaka koje participiraju u vlasti svojim utjecajem pomoći usvajanju zakona kojim bi se plaće policijskih službenika i zaposlenih u organima uprave i pravosuđu SBK izjednačile s plaćama kolega u Federaciji BiH. Zauzvrat, Vladi smo ponudili uštedu od 20 miliona KM tako što bismo se odrekli određenih zahtjeva i zateznih kamata po tužbama koje smo podnijeli protiv nje zbog nepoštivanja prava iz kolektivnog ugovora. Nažalost, naš prijedlog nije prihvaćen i prinuđeni smo na štrajk, a najvjerojatnije ćemo ići i na pokretanje krivičnih prijava protiv odgovornih osoba koje su dovele do ovakvog stanja", kazao je Škulj.

Predstavnici Koordinacije sindikata SBK pozvali su građane na razumijevanje, poručivši im da njihova sigurnost tokom štrajka neće biti ugrožena. Međutim, aktivnosti na izradi ličnih karata, vozačkih dozvola i drugih dokumenata bit će obustavljene.