BiH
0

Počeo generalni štrajk policije u SBK

FENA
Foto: www.travnik-online.com
Foto: www.travnik-online.com
Organiziranjem mirnih protesta pred zgradom Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku više od 1.200 policajaca zajedno s uposlenima u organima uprave i pravosuđu stupilo je u generalni štrajk koji će trajati do usvajanja zakona koji reguliraju njihove plaće i naknade.

Sa skupa je upućen poziv nadležnima da se ovi zakoni usvoje po hitnom postupku te istaknuto da će sličan protest biti organiziran i 7. septembra, na dan održavanja Skupštine SBK-a, na kojoj je predviđena rasprava o tim zakonima u formi nacrta.

"Cilj je izjednačavanje naših plaća s plaćama kolega u ostalim dijelovima Federacije BiH. Jer, nije u redu da je, primjerice, razlika u plaćama policajca iz SBK-a i Sarajevskog kantona gotovo 100 posto", kazao je Dragan Škulj, predsjednik Sindikata MUPSBK-a.

Kantonalni premijer Bajro Makić i predsjedavajući Skupštine SBK-a Nikola Simić nisu se obratili učesnicima protesta, iako su više puta pozivani da to učine. S predstavnicima Sindikata razgovarali su Josip Kvasina i Refik Poparić, zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, koji su kazali da novonastalu situaciju može razriješiti samo Vlada.

"Nismo iznenađeni što nas čelni ljudi kantonalne vlasti izbjegavaju jer ne postoji nijedan argument da se ovi zakoni, za koje su osigurana sredstva u budžetu, ne usvoje", dodao je Škulj.