BiH
0

SBK: Hrvati se pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

SRNA
Travnik
Travnik
Poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona nisu danas glasali o Prijedlogu prostornog plana Federacije BiH (FBiH) za period do 2012. do 2028. godina, jer su hrvatski poslanici iskoristili mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda Anto Bilić rekao je Srni da su hrvatski poslanici tražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer bi, kako kaže, u bilo kojoj soluciji došlo do preglasavanja po pitanju ove tačke dnevnog reda.

Bilić smatra da je ovo direktno uplitanje u Ustav Srednjobosanskog kantona, kao i u pitanja lokalne zajednice.

"Federacija se direktno upliće. Čak će dijeliti i građevinske i urbanističke dozvole za izgradnju nekakvih projekata. Mi to nećemo dozvoliti", poručio je Bilić i objasnio da nijednim dijelom prostorni plan FBiH nije usklađen sa prostornim planom ovog kantona od 2005. do 2025. godine.

Ministar prostornog uređenja i životne sredine Srednjobosanskog kantona Nijaz Helez rekao je Srni da nije očekivao da će hrvatski poslanici ovako glasati, jer je ovaj prijedlog od velikog značaja za ovaj kanton.

"Ovo je stopiranje razvoja, ne samo ovog kantona, već cijele Federacije BiH", ocijenio je Helez.

Klubovi bošnjačkog i srpskog naroda dali su pozitivno mišljenje na Prijedlog prostornog plana FBiH.

Nakon procedure provedene u oba doma federalnog Parlamenta, o zakonitosti Prijedloga prostornog plana FBiH konačnu odluku će donijeti Ustavni sud BiH.

Vlada Srednjobosanskog kantona već je usvojila ovaj prijedlog, za koji su glasali i ministri iz reda hrvatskog naroda.