BiH
0

SBiH: Zaključci 2. sjednice SNSD-a su platforma za razaranje BiH

Sarajevo-x.com
U svojim zaključcima sa 2. sjednice GO SNSD ova stranka iznosi platformu razaranja države BiH. U tim zaključcima Dejtonski sporazum se ultimativno postavlja kao temelj svih razgovora o Ustavu, a Republika Srpska kao nepromjenjiv okvir i uslov za učestvovanje SNSD-a u tim razgovorima, smatraju u SBiH.

"SNSD takodjer ne prihvata uspostavljanje Vrhovnog suda BiH i traži demilitarizaciju BiH. U zaključcima se takodjer predviđa da srednji politički nivo vlasti imaju svoja predstavništva u Sarajevu i da svaka federalna jedinica može ostvarivati međunarodnu saradnju u skladu sa svojim potrebama i interesima. Srednji nivo teritorijalno-političke organizacije vlasti imao bi unutrašnje obavještajne službe koje će se baviti zaštitom Ustavnog poretka tog nivoa. Konačno, po ovim zaključcima federalne jedinice imaju karakter države u saveznoj državi i takođe imaju pravo na samoopredjeljenje. Ukidanje entiteta je isključivo pravo i nadležnost samog entiteta", saopćeno je iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj stranci smatraju da je jasno da se ovdje radi o pokušaju potpunog rastakanja Bosne i Hercegovine kao države i dovršavanju Miloševićevog projekta u Bosni i Hercegovini.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu ostaje pri opredjeljenju za istinsku demokratsku, pluralističku, građansku i sekularnu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana. Dejtonski sporazum ne može biti osnova za novi Ustav jer je nastao na kršenju svih ljudskih prava, međunarodnog prava i civilizacijskih tekovina. Sadašnja etnička podjela nije rezultat istorijskog razvoja Bosne i Hercegovine nego rezultat agresije, genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i kao takva ne može dobiti legalitet i legitimitet u civiliziranom svijetu", naglašeno je u saopćenju SBiH.