BiH
0

SBiH za regionalizaciju BiH prema ekonomskim kriterijima

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) isključivo će podržati ustavno uređenje koje podrazumijeva decentraliziranu Bosnu i Hercegovinu prema sistemu regija baziranih na ekonomskim, geografskim, saobraćajnim i drugim funkcionalnim kriterijima, saopćeno je danas iz ove stranke.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja SBiH, sistem ovih regija je već općeprihvaćen kao najoptimalniji model za ekonomsku strategiju BiH te takvo ustavno uređenje garantira najsvjetliju i najperspektivniju budućnost svih naroda i građana BiH. Te regije bi kroz svoje zakonodavne, izvršne i sudske organe na najbolji način štitile interese svih svojih stanovnika, bez dominacije bilo kog naroda, naglašava SBiH.

Federalizacija Bosne i Hercegovine, pak, na primarno etničkim kriterijima ne predstavlja niti može predstavljati osnov za pozitivnu budućnost BiH, smatra ona. Daytonsko uređenje je dokazalo da etnoteritorijalne podjele, pogotovo one koje su rezultat genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina, ne odgovaraju prirodi Bosne i Hercegovine te da vode ka razgradnji zemlje.

"Federalizacija Bosne i Hercegovine na etničkim kriterijima bi dodatno potaknula tu razgradnju jer federalne jedinice po međunarodnom pravu imaju pravo na referendum i otcjepljenje. Bilo kakve restrikcije na to pravo koje bi se i ugradile u budući Ustav BiH ne bi imale efekta jer se to pravo ostvaruje na međunarodnom, a ne na domaćem nivou.

Također, države sa federalnim uređenjem su bez izuzetka nastale dobrovoljnim stapanjem već postojećih državotvornih jedinica sa zajedničkim interesima.

U Bosni i Hercegovini je na djelu pokušaj da se već postojeća država razgradi na državotvorne jedinice s različitim interesima, što bi garantiralo destabilizaciju, ne samo naše zemlje već i čitavog regiona", navedeno je u saopćenju SBiH.

Samo Bosna i Hercegovina u kojoj svaki pedalj BiH teritorija u istoj mjeri pripada svim njenim građanima može nastaviti put evroatlantskih integracija kao sigurna i stabilna država, naglašava ova stranka.