Komentari (41)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo je tačno što kažu. U Dejtonu RS nije ni pregovarala, niti je šta potpisivala. POtpisala su ona trojica što više nisu na ovom svijetu. I stranci. A Dodik što priča, to nije ništa čudno. Sve što u zadnje vrijeme radi i što priča i to kome god priča, sve je samo laž i obmana.
Baš smo se zabrinuli zbog vašeg stava. Ko vas .ebe
@realista Hit u Republici Srpskoj je toalet papir obojen zastavom BiH samo da ti stvari budu malo jasnije :) sto se tice formalnih stvari, nije bitna forma bitna je sustina Srbi ne ne vole BiH i cao, nema te sile koja ce ih natjerati da je vole zato ne budi lud ostavi se corava posla...
a lagumdžija se za*ebava po parizu
Ko o cemu Harisovci o dodiku i rs-u i obratno jedni druge hrane i stvaraju mrznju medju ljudima i tako se odrzavaju u zivotu...poznati scenarij samo sto sbih nema podrsku u fbih a krkan i lopov iz Laktasa ima u rs-u. Sve da je realna, a nije, prica o nekom odcjepljenju ove tvorevine, neznam kako je odcjepiti, jel iz 1 ili u 2 djela jer Brcko nikad nece pripasti rs pa vas pitam kako mislite to izvesti, mogli ste 92 kada su bosanci letili ko ludi sa puskicama na vase tenkove, sta cemo sad kad svi imamo tenkove...jedva ste BL izvukli na kraju rata a sad se uzdigli, zato vam je bolje sutite i ne zakuhavajte dobili ste i vise nego ste mogli zamislit...nemate hljeba da jedete ljudi vam/nam po kontejnerima vrsljaju nebi li se prehranili...dok vas laze i huska na odcjepljenje dodik vam/nam pola zemlje pokrade i kad vas odradi zbrisace u neku od ortodox zemalja a narod ce morati da vraca ono sto je on pokrao Sve je to lopovska igra/politika da se narodu zamazu oci a vamo Hamziga Hop
meni bi draže bilo da se odreknem državljanstva entiteta, ali to nije moguće, pa ne razumijem zašto, ako to već ništa ne znači, drugo, što se novca tiče, valuta jeste ista u oba entiteta, ali se novčanice ipak razlikuju, zašto, ako od samostalnosti republike nema ništa, osim toga, srbima svakako pripada cijela država, jer se uvijek može raditi samo ono što oni hoće, a što oni neće, neće se ni raditi. a silajdžić i njegovo vječito \"genocidna tvorevina\" je očito usmjereno protiv bih, jer ta \"genocidna tvorevina\" ipak predstavlja pola države
Kada vidim lagumziju i njegove poltrone sta rade od drzave, prosto mi krivo sto nisam glasao za harisa.
E pa evo ako neznaš da te upoznam sa bar nekoliko stvari, o tome od čega rs zavisi od BiH. Prvo, kao regija unutar BiH nema nikakav međunarodno pravni subjektivitet što znači da sve što je vezano za pekogranične aktivnosti nadležna je država, drugo, BH valuta i monetarna politika, treće-identifikaciona dokumenta, četvrto-državni suverenitet i teritorijalni integritet BiH, peto-multietnički sastav i konstitutivnost naroda na cijelom prostoru BiH i uspostava svih organa vlasti prema nacionalnoj strukturi, šesto-odlučivanje naroda konsenzusom o svim bitnim pitanjima....itd. To što je zdravstrvo, školstvo, komunalne službe i ostala pitanja organizacije svakodnevnog života u nadležnosti regija zvane entiteti, to je princip uređenja lokalne zajdenice utemeljen u modernim demokratskim društvima i razvija se po tom principu i kod nas. Države sve više daju ovlastima lokalnim zajednicama ali glavni prerogativi države ostaju državna nadležnost. Tako je i u našoj BiH.
1-Pa ako imate na uvjerenju o državljanstvu upisano i državljanstvo entiteta, što se ne odreknete državljanstva BiH i putujete sa entitetskim državljanstvom. Nemožete zato što ove dvije regije u BiH ni po DMS ni po Ustavu BiH nemaju međunarodno pravni subjektivitet! 2-Zanemarujete činjenicu da su po svim ustavima entiteti multietnički sa tri konstitutivna naroda i ostalima i sad vi nešto svojatate kao da je taj entitet srpski. Nemojte da vas lažu i prodaju ublehe. 3-kosovo se ni nakoji način ne može porediti sa BiH, niti sa entitetima. Kosovo je bila autonomna pokrajina u SFRJ, kojoj je Slobo ukinuo autonomiju i pokušao je silom očistiti od Albanaca koji su činili 90% stanovništva, ali mu se to obilo o glavu. Entiteti su Dejtonsko rješenje unutrašnje organizacije BiH, kao privremena forma do pune integracije države. Ukoliko uspije mogli bi i ostati, ukoliko se pokaže kao loše slijedi transformacija države i više ih neće biti. U svakom slučaju o entitetima će odlučivati sva tri naroda
A u kojim to segmentima R.S. zavisi od BiH.Prema sadasnjoj situaciji ne zavisi ama bas ni u jednom segmentu-niti u ekonimiji,niti u obrazovanju,niti u zdravstvu,niti u unutrasnjim poslovima,niti u sudstvu,niti u odbrani [odbrana BiH ne postoji jer je pod protektoratom MZ ] itd.. Republika Srpska ima svoju teritoriju zagarantovanu Dejtonom i silama potpisnicama tog dokumenta,R.S. ima svoje stanovnistvo koje je kompaktno i samostalno u odlukama za kreiranje vlasti,ima svoj Parlament,Vladu, svog Predsjednika itd...itd.. Sve price i trucarije da je BiH vladar Republike Srpske su bespredmetne i glupe i samo jos vise udaljavaju R.S. i njen narod od MH/F i Bosanskih Muslimana takozvanih Bosnjaka.
1. na uvjerenju o državljanstvu ti pored državljanstva bih piše i državljanstvo entiteta. šta onda entitet dođe, ako si državljanin istog? (državljanstvo kantona ti pak ne piše nigdje, iako je i svaki kanton jedna mala državica) 2. ni kosovo se ni po kakvom pravnom osnovu nije moglo otcijepiti od srbije, pa danas ipak imamo državu kosovo, sviđalo se to nekom ili ne meni lično se ništa od navedenog ne sviđa, ali to je realnost
Nažalost, Harisd je ostao jedini istinski borac za BiH! Tihića je srbijanks audba vrbovala po logorima da radi za njih i to je očigledno; razvalio je SDA, rastjerao sve što je vrijedilo u toj stranci, štiti rs i uvjerava srbe u parlamentu u banjaluci da je entitet rs neupitan, dijeli državui td... Takav vam je doba, a Haris kojiradi suprotno, koji štiti državu vam ne valja. Providno! Neprijatelji Bosne su oni koji srbiziraju i prisvajaju multi etnički entitet, koji su nasljednici i nastavljači politike etničkog čišćenjka i genocida i kojima jedino takvi kao Haris smetaju. Neće ni vaša do zore, a ponoć je već prošla imajte to u vidu!
Neprijatelji Bosne su oni srbi i oni hrvati koji još u glavamn gaje ilzuije četništva i nekakve velike srbije, odnoso ustaštva i hrvatske, uz naglasak da se htvatska priprema za ulazak u EU pa se povukla ručnu. A srbe u Bosnu doveli turci da im budu konjušari, nema ni 100.g. od osnivanja SPC u BiH (1920.g. u vrijeme kraljevine SHS) a već svojataju Bosnu kao nekakvu vekovnu srpsku... ma daj? Genetski ovi što su se nazvali BH srbima i srbi iz srbije nemaju DNK podudarnosti, dva različita naroda, ali tako je kad se neuki, primitivni puk zaludi mitologijom. Svako stado ovaca , koje ima predvodnika sa zvonom oko vrata ide i bleju za zvonom.
Dejtornski sporazum su potpisale tri strane u sukobu i to BiH kao napadnuta članica UN-a i Srbija i Hrvatska kao agresori na nezavisnu članicu UN-a državu BiH. Srbija i Hrvatska odnosno njihovi tadašnji predsjednici su se obavezali na priznanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i odrekli velikodržavnih pretenzija na njenu teritoriju. Entiteti su samo niže razine organizacije političkog sistema BiH i nemaju nikakav međunarodno pravni subjektivitet. Garanti DMS su velike sile, SAD i vodeće zemlje EU. Entitet rs nije ni postojao već je u Dejtonu utvrđen kao jedna regija unutar BiH, a nešto što nije postojalo neije ni moglo biti dio pregovora. Dalje, otrcana je fraza o nekoj državnosti entiteta, vrijeme je da shvatite da je entitet RS multi etnički entitet tri konstitutivna naroda i da je vrijeme da se to implementira, vlast po popisu iz 1991.g., realizacija povrtaka protjeranih , demokratizacija i konsenzus odlučivanja naroda na ravnopravnoj osnovi.
bih je kao i los brak, a zna se kako zavrsi svaki los brak - razvodom pa kud koji mili moji
BiH postoji samo na papiru i u glavama Sarajevske carsije. Zapitajte se zasto ni Hrvati ni Srbi nece sa vama. P.S. RS je ugovrna strana u Dejtonu...Zar ste zaboravili potpise Nikole Koiljevica tadasnjeg potpresjednika RS. Ali dobro - svasta cemo jos cuti. Hare dabogda ti opet pobijedio na izborima. Ti ili Lagumdzija - sto vise tvrdolinijasa to manje Bosne.
Možete smatrati bilo šta i bilo koga, ali jedno je sigurno - nećete ništa moći da dogovorite bez predstavnika Republike Srpske. Zahvalite Aliji.