Isključili dva člana
48

SBiH: Pokušava se smijeniti Zijad Nišić, a za gradonačelnika Brčkog kandidovati Abdulah Iljazović

B. R.
Zijad Nišić i Abdulah Iljazović
Zijad Nišić i Abdulah Iljazović
U SBiH tvrde da se pokušava smijeniti njihov član Zijad Nišić s funkcije gradonačelnika Brčkog te da su iz stranke isključili dva člana za koje su naveli da učestvuju u pokušaju smjene.

Kako su saopćili, riječ je o pokušaju pet zastupnika SDA i dva dosadašnja člana SBiH Abdulaha Iljazovića i Bahrije Ribića. Tvrde da namjeravaju da upravo Iljazovića kandidiraju za gradonačelnika Brčkog. Istakli su da su Iljazovića i Ribića isključili iz stranke jer djeluju protivno stranačkom statutu i mimo stranačke saglasnosti.

"SBiH je uz gradonačelnika Nišića, kako je to bilo i na samom početku njegovog preuzimanja mandata na poziciji prvog čovjeka Brčkog. Na rad gradonačelnika iznesene su primjedbe, ali smo vidjeli njegove rezultate rada i uvjereni smo u njegovu posvećenost da vodi Brčko na zadovoljstvo svih građana", saopćili su iz SBiH.

Podsjećamo, Skupština Brčko distrikta je sredinom ove godine izabrala Nišića za gradonačelnika, a nakon što je sa te funkcije smijenila Eseda Kadrića iz SDA. To se desilo nakon što su novu skupštinsku većinu formirali SBiH, NiP, SDP i SBB. SNSD i HDZ su podržali smjenu Kadrića.

Iljazović je u decembru 2021. napustio NiP, a onda se učlanio u SBiH. Javnosti je prepoznatljiv po tome što je bio optužen da je s još jednom osobom nabavljao, vagao i preprodavao marihuanu, što nije demantirao.

"Znam da sam zeznuo situaciju i ne mogu pobjeći od toga. Vjerujem da mogu pokazati kako čovjek, kada se okruži pravim ljudima, može uraditi nešto što mu je bilo nezamislivo prije tri godine. Samo da se zna, kod mene je gram bio gram. Poštenje prije svega", izjavio je Iljazović.

Iljazović je u fokusu javnosti bio i nakon što je u emisiji lokalne televizijske stanice "Hit" poručio da bi na svečanoj sjednici povodom Dana žena, kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), bacio bombu.

"Kada sam prvi put bio na svečanoj sjednici, povodom 8. marta, i kada sam ušao u Dom kulture, prvo što sam pomislio, kada sam vidio sve one ljude, trebalo bi ovdje baciti jednu bombu, da se riješi ovo. To je bila moja prva pomisao. Zamislite kakvi su ljudi tamo", rekao je.

Specijalna policija je nakon toga pojačala osiguranje Skupštine Brčko distrikta.