BiH
0

SBiH neće ovjeriti etnički popis stanovništva

Sarajevo-x.com
Sadik Bahtić
Sadik Bahtić
"Kad je u pitanju popis stanovinštva, Stranka za BiH neće pristati na etnički popis, jer bi time legalizirali genocid i etničko čišćenje i izmjenili demografsku sliku stanovništva u BiH", izjavio je nosilac liste za Parlament BiH, Sadik Bahtić.

"Kad je u pitanju popis stanovništva po prudskom sporazumu, koji je potpisao predsjednik SDA Sulejman Tihić po etničkom kriteriju, u ovom mandatu mi u SBiH smo bili protiv, jer stavovi eurostatuta jasno kažu da etnički kriteriji nisu obavezni i da ih BiH ne mora primjenjivati", poručuju iz SBiH.

"Etničkim popisom na koje je pristao Tihić u Prudu legalizirao bi se Miloševićev i Karadžićev projekt u BiH, a 2014. godina koja je uzeta kao krajnji rok za važenje postojećih principa kod formiranja vlasti, mogla bi biti ujedno i godina početka raspada države BiH. Kao državni poslanik i stranka kojoj pripadam, nikada u parlamentu, ni pod kakvim pritiskom, nećemo pristati na nešto što ide na štetu države i njenih građana, a to je prudski sporazum i butmirski proces", kazao je Bahtić, navodi se u saopćenju za javnost.