{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBiH dostavila Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

F
31.3.2013. u 11:00
45
SBiH dostavila Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici
45
SBiH dostavila Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Stranke za BiH dostavili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici, radi razmatranja i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
U ovom dokumentu se predlaže da Parlamentarna skupština BiH, polazeći i od postavljenih ciljeva u Ustavu BiH i želje da se ovi ciljevi ostvare, najoštrije osudi zločin genocida nad Bošnjacima, počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine te da uz osjećaj pijeteta i poštovanja za svaku civilnu žrtvu pojedinačno, te posebno žrtve genocida, uputi izvinjenje i sućut porodicama ovih žrtava.

U rezoluciji se predlaže da PSBiH izrazi zahvalnost Evropskom parlamentu i svim drugim državama u svijetu koje su svojim rezolucijama ili drugim dokumentima svojih najviših parlamentarnih tijela, osudili zločin genocida počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i da odluke ICTY imaju podršku BiH, uz zahtjev da se najznačajnija suđenja koja su u toku, završe efikasno i u skladu s mandatom ovog međunarodnog suda.

Također, predlaže se da PSBiH izrazi prezir i gnušanje nad svim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, počinjenim na području BiH te na području bivše Jugoslavije, očekujući od istražnih i pravosudnih organa da efikasno gone i procesuiraju odgovorne počinioce te očekujući efikasnu saradnju istražnih i pravosudnih organa zemalja bivše Jugoslavije.

"Parlamentarna skupština BiH, polazeći od iskrenog uvjerenja da ova rezolucija doprinosi miru i razvoju društva u Bosni i Hercegovini, traži od svih institucija u BiH da svojim propisima i u okviru svoje nadležnosti, regulišu osnove zaštite principa utvrđenih ovom rezolucijom", kaže se u prijedlogu rezolucije koju su potpisali zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: