BiH
0

Predstavnički dom PSBiH razmatrao Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

FENA
Sa današnji sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa današnji sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedloga rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku nije podržala predloženu rezoluciju.

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog, navodi da "Parlamentarna skupština BiH, polazeći i od postavljenih ciljeva u Ustavu BiH i želje da se ovi ciljevi ostvare, najoštrije osuđuje zločin genocida nad Bošnjacima, počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine“.

Također se navodi da "Parlamentarna skupština BiH izražava zahvalnost Evropskom parlamentu i svim drugim državama u svijetu koje su svojim rezolucijama ili drugim dokumentima svojih najviših parlamentarnih tijela, osudili zločin genocida počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine“.

"Uvjereni smo da bi ovaj Parlament usvajanjem ovakvog jednog dokumenta, na neki način, izvršio svoju obavezu, jednu vrstu duga prema žrtvama zločina genocida koji se desio u Srebrenici i njihovim porodicama. Također bi smo isto to uradili prema svim žrtvama i njihovim porodicama, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u cijeloj BiH, a također bi smo to uradili prema svim žrtvama na prostoru bivše SFRJ i njihovim porodicama", kazao je jedan od predlagača rezolucije Beriz Belkić.

Mislimo, dodao je, da je ovo demokratska praksa, odnosno jedna vrsta civilizacijskog čina koji je uobičajen u ovakvim situacijama. Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao kako misli da je krajnje vrijeme da PSBiH "da zeleno svjetlo“ ovakvoj jednoj rezoluciji kojom bi se osudio genocid ma koje vrste i ma gdje se desio.

Prema njegovim riječima, Klub poslanika SDA će podržati ovu rezoluciju. I poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je kazao da daje podršku ovoj rezoluciji.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić je kazao da nije pravio anketu, ali da 90 posto Srba u RS-u neće ovo podržati.

"Šta vam onda znači rezolucija", kazao je on.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović je kazao da će SDP BiH podržati ovakav tekst rezoluciji, podsjećajući da je u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine bio predlagač, u ime Kluba SDP-a, slične rezolucije koja "nije prošla, nije dobila entitetsku većinu“.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić je kazao da će kroz glasaanje podržati ovu rezoluciju kao svoj lični stav, a "ni na koji način neću smatrati da su drugi koji će drugačije glasati manje humani nego što sam ja“.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je nemoralno da se na žrtvama prave politički poeni.

"A dozvolit ćete da je to u BiH skoro postala sportska disciplina i da na raznim komemoracijama pola prisutnih budu zato što treba da budu viđeni i zato što su političari, da bi poslali narodu neku političku poruku, a ne da bi obilježili ili žalili žrtve koje su tamo sahranjene. To se ne odnosi samo na Srebrenicu, to se odnosi na široko rasprostranjenu manipulaciju nesrećema iz prošlog rata", kazao je Bosić.