{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom PSBiH razmatrao Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

F
23.5.2013. u 17:45
0
9
Predstavnički dom PSBiH razmatrao Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici
0
Predstavnički dom PSBiH razmatrao Prijedlog rezolucije o osudi genocida u Srebrenici
Sa današnji sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedloga rezolucije o osudi zločina genocida u Srebrenici čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku nije podržala predloženu rezoluciju.

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog, navodi da "Parlamentarna skupština BiH, polazeći i od postavljenih ciljeva u Ustavu BiH i želje da se ovi ciljevi ostvare, najoštrije osuđuje zločin genocida nad Bošnjacima, počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine“.

Također se navodi da "Parlamentarna skupština BiH izražava zahvalnost Evropskom parlamentu i svim drugim državama u svijetu koje su svojim rezolucijama ili drugim dokumentima svojih najviših parlamentarnih tijela, osudili zločin genocida počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine“.

"Uvjereni smo da bi ovaj Parlament usvajanjem ovakvog jednog dokumenta, na neki način, izvršio svoju obavezu, jednu vrstu duga prema žrtvama zločina genocida koji se desio u Srebrenici i njihovim porodicama. Također bi smo isto to uradili prema svim žrtvama i njihovim porodicama, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u cijeloj BiH, a također bi smo to uradili prema svim žrtvama na prostoru bivše SFRJ i njihovim porodicama", kazao je jedan od predlagača rezolucije Beriz Belkić.

Mislimo, dodao je, da je ovo demokratska praksa, odnosno jedna vrsta civilizacijskog čina koji je uobičajen u ovakvim situacijama. Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao kako misli da je krajnje vrijeme da PSBiH "da zeleno svjetlo“ ovakvoj jednoj rezoluciji kojom bi se osudio genocid ma koje vrste i ma gdje se desio.

Prema njegovim riječima, Klub poslanika SDA će podržati ovu rezoluciju. I poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je kazao da daje podršku ovoj rezoluciji.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić je kazao da nije pravio anketu, ali da 90 posto Srba u RS-u neće ovo podržati.

"Šta vam onda znači rezolucija", kazao je on.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović je kazao da će SDP BiH podržati ovakav tekst rezoluciji, podsjećajući da je u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine bio predlagač, u ime Kluba SDP-a, slične rezolucije koja "nije prošla, nije dobila entitetsku većinu“.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić je kazao da će kroz glasaanje podržati ovu rezoluciju kao svoj lični stav, a "ni na koji način neću smatrati da su drugi koji će drugačije glasati manje humani nego što sam ja“.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je nemoralno da se na žrtvama prave politički poeni.

"A dozvolit ćete da je to u BiH skoro postala sportska disciplina i da na raznim komemoracijama pola prisutnih budu zato što treba da budu viđeni i zato što su političari, da bi poslali narodu neku političku poruku, a ne da bi obilježili ili žalili žrtve koje su tamo sahranjene. To se ne odnosi samo na Srebrenicu, to se odnosi na široko rasprostranjenu manipulaciju nesrećema iz prošlog rata", kazao je Bosić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: