BiH
14

SBB-u pripala pozicija sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH, uklanjaju se posljednji kadrovi DF-a

Klix.ba
Đonlagić, Koristović i Genjac
Đonlagić, Koristović i Genjac
Uprkos tome što je još u decembru "pukla" koalicija SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjene sa DF-om, nova parlamentarna većina još uvijek nije razmatrala ideju o smjeni sekretarke Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Aide Koristović iz DF-a.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić kazao je za Klix.ba kako nova parlamentarna većina nije raspravljala o smjeni sekretarke Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH i da će se o njenoj smjeni eventualno razgovarati nakon imenovanja SBB-ovih kadrova u Vijeću ministara BiH.

Krajem maja prošle godine Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovao je Bojana Ninkovića za sekretara Doma naroda Parlamenta BiH, a Aidu Koristović za sekretarku Zajedničke službe ovog organa zakonodavne vlasti.

Delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao nam je kako je riječ o poziciji koja se imenuje politički i koja pripada jednoj od stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

"S obzirom da je SBB zamijenio DF u okviru parlamentarne većine ta pozicija pripala je SBB-u. Dalji postupak je u razmatranju", rekao je Genjac.

SBB-u je između ostalog pripala i pozicija direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH iako je imenovanjem Melihe Jahjaefendić za direktoricu ove službe iznevjeren politički dogovor SDA i SBB-a.

Što se tiče ove funkcije, obje stranke saglasne su da se treba ispitati zakonitost imenovanja s obzirom na to da je riječ o trećem mandatu, a ni čelnici SDA isto kao ni čelnici SBB-a ne znaju kako je došlo do ovog imenovanja.

Podsjećamo, koalicija SDA, HDZ-a BiH i Saveza za promjenu sa DF-om definitivno je prekinuta u decembru nakon smjene kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrdili su u decembru smjenu bivšeg ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i bivšeg zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića.

SBB je na poziciju ministra saobraćaja predložio Ismira Juska, a na mjesto zamjenika ministrice odbrane Seada Jusić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić proslijedio je prošle sjednice na provjeru obrazac kandidata za ministra komunikacija i saobraćaja BiH Ismira Juske Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon što Jusko dobije potvrdu CIK-a BiH i SIPA-e da nema smetnji za njegovo imenovanje, predsjedavajući Vijeća ministara BiH donosi odluku o njegovom imenovanju nakon čega to treba da potvrdi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

CIK i SIPA ranije su izvršili provjere za Seada Jusića te konstatovale kako nema nikakvih prepreka za njegovo imenovanje.