BiH
0

SBB traži da Predsjedništvo počne rješavati međudržavne probleme

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom novog sastanka tročlanog Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatske i Srbije na Brionima, Savez za bolju budućnost BiH istakao je podršku okupljanju i dijalogu između tri države na najvišem nivou.

Istovremeno, SBB BiH upozorava da već skoro dvije decenije od samostalnosti BiH, naša država nije riješila brojna sporna pitanja od granica do državne imovine u Hrvatskoj i Srbiji te evidentno kršenje međunarodnog prava od strane susjeda u korištenju nekih prirodnih resursa BiH poput hidropotencijala.

Istovremeno, već godinama je na djelu kršenje osnovnih prava građana BiH u pograničnom području sa Hrvatskom i Srbijom u korištenju lične imovine, a da pri tome nema adekvatnog angažmana državnih organa BiH, navode u saopštenju iz SBB BiH.

Imajući u vidu navedeno SBB BiH od tročlanog Predsjedništva BiH traži da ubrza rješavanje ovih problema te da susreti državnika BiH, Hrvatske i Srbije pored naglašenog protokolarnog karaktera i punog sadržaja osmijeha i tapšanja počnu doprinositi rješavanju brojnih nagomilanih međudržavnih problema zbog kojih trpe građani BiH i interesi države.