Reakcije
128

SBB: Svaka kazna za Mladića je preblaga

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja presudu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojoj je bivši čelnik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen krivim za brojne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, uključujući za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, te kojom mu je izrečena kazna doživotne robije, saopćeno je iz ove stranke.

U saopćenju je navedeno da članstvo SBB-a, na čelu sa svojim predsjednikom Fahrudinom Radončićem, smatra da je svaka kazna za Mladića preblaga s obzirom na stotine hiljada njegovih žrtava, uključujući porodice ubijenih, ali da mir pronalaze u spoznaji da ovaj krvnik više nikada neće osjetiti blagodati slobode.

"SBB izražava razočarenje što Tribunal, uz izuzeće sudije Orija, nije osudio Mladića i za genocid u Vlasenici, Prijedoru, Foči i drugim općinama u Bosni i Hercegovini u kojima je genocid također nesumnjivo počinjen. Istovremeno, doživotna kazna zatvora za genocid u Srebrenici je još jedna potvrda da je Vojska Republike Srpske imala namjeru da fizički uništi Bošnjake", navedeno je u saopćenju.

Iz SBB-a je izražena nada da će ova presuda predstavljati dodatni poticaj svima da prihvate istorijske činjenice i istinu, a što je preduslov za uspostavu povjerenja.