BiH
8

SBB: Srebrenicu su izdali SDA i SBiH

FENA
Povodom tvrdnji SDA i Stranke za BiH da su SDP i SBB pravljenjem općinske većine po principu šestorke u Srebrenici "izdali Srebreničane", Savez za bolju budućnost BiH saopćio je danas da su "najveću izdaju Srebrenice uradili vrhovi SDA i kasnije SBiH kada su nakon potpisa o demilitarizaciji Srebrenice iz tog grada namjerno povukli komandanta Nasera Orića i druge i time omogućili da četničke horde lakše uđu u grad i počine genocid".

"Posebna je priča što vrh SDA - SBiH u Dejtonu nije osigurao da Srebrenica pripadne Federaciji ili makar dobije status distrikta. Vlast SDA - SBiH je i tokom 17 godina mira nastavila da radi na veliku štetu Srebrenice i Srebreničana", saopćeno je iz SBB-a

Ogromne donacije nikada nisu stigle do tog grada, a SDA i SBiH su čak Srebreničanima ukinuli pravo na liječenje i socijalno osiguranje u Federaciji BiH. Uz to, ta propala vlast ništa nije učinila da ekonomski i razvojno poslije rata obnovi Srebrenicu, otvori fabrike i zaposli ljude te tako omogući uvjete za trajni povratak Bošnjaka, navodi se u saopćenju.

"SBB je očigledno pogriješio što je prihvatio Ćamila Durakovića kao lažnog nezavisnog i zajedničkog kandidata, jer je više nego očigledno da on kao član te stranke i dalje provodi politički maloumne ideje predsjednika SDA, koji će ostati upamćen po tome što je uporno zagovarao bojkot lokalnih izbora, što posljedično znači da danas načelnik Srebrenice ne bi bio Bošnjak. To je istina o izdaji Srebrenice, a žalosno je da SDA praktično tjera druge političke stranke da na sve ovo podsjećaju javnost", navodi se u saopćenju iz Pres-službe Saveza za bolju budućnost BiH.