Potvrđeno
614

SBB odlučio: Bit ćemo dio vladajuće koalicije sa SDA

Piše: Er. M.
Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) je na današnjoj sjednici odlučilo da će SBB biti dio vladajuće koalicije na nivou države BiH i njenog entiteta FBiH, potvrdila je potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Nakon što je Predsjedništvo SDA uputilo otvoreni poziv SBB-u da uđe u vlast sa SDA i DF-om na nivou institucija BiH i entiteta FBiH zasjedalo je Predsjedništvo SBB-a koje je razmatralo poziv SDA.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović obratila se javnosti nakon sjednice stranačkog rukovodstva ističući da su sloga i partnerstvo ono što SBB bira u ovom trenutku, potvrđujući na taj način da SBB ide u vlast. Iako je očekivano da će se medijima obratiti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, to se ipak nije desilo.

Na pitanje da li je bilo govora o kantonalnim vladama, ona je rekla da SBB ostaje pri tome da su kantonalne vlade stabilne i da nema govora o smjeni Vlade Kantona Sarajevo.

Novinari su pitali da li će Fahrudin Radončić biti ministar sigurnosti BiH, a Arapović je kazala da odluka nije donesena i da će SBB u narednom periodu odlučiti koga će delegirati u Vijeće ministara BiH.

Kako kaže, SBB je autorizirao svoju delegaciju i u narednom periodu njihovi funkcioneri sjest će za pregovarački stol kako bi se definisali principima na kojima će biti provođeni procesi.

"Ti razgovori su bitni i trebaju se ticati principa i ciljeva, dakle ko, kada i gdje će šta raditi", rekla je Arapović.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ona ističe da je BiH suočena s nizom negativnih stvari i da budućnost zemlje ovisi o tome da se pokaže državnička snaga i izdizanje iznad ličnih animoziteta.

"Mora se pokazati snaga da se iznađe rješenje za bitna pitanja. Nadam se da će ta snaga koju smo pokazali ovom svojom odlukom biti iskorištena da se stranke drže principa", kazala je Arapović.

Podsjećamo, već je izvjesno kako će vlast na državnom nivou iz hrvatskog korpusa stranaka činiti HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH te SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija iz srpskog korpusa stranaka.

Za sada se u takozvanom bošnjačkom bloku nalaze SDA, DF i SBB koji zajedno imaju 14 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (SDA devet, DF tri, SBB dvije).