Reakcija
2

SBB: Neka Novalić svoja privatizacijska muljanja ne podmeće našim kadrovima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Medijske prozivke na relaciji SBB - SDA nastavljene su i nakon što se premijer Federacije BiH Fadil Novalić očitovao o optužbama u vezi načina privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje. U saopštenju iz SBB-a Novaliću poručuju da svoja "privatizacijska muljanja ne podmeće kadrovima SBB-a".

"Izjava premijera Fadila Novalića da Vlada FBiH nije usvojila ništa, već da se radi o planu Agencije za privatizaciju na čijem čelu je direktor iz redova SBB-a, moramo ga podsjetiti na činjenice. Taj je direktor izabran tek prije nekoliko mjeseci, a Novalićeva vlada znatno je ranije donijela kontroverzni plan kako da se olako i jeftino privatizira državni kapital u 50-tak državnih kompanija", naveli su iz SBB-a.

Premijera Novalića su javno zamolili da svoja privatizacijska muljanja ne sakriva iza SBB-a, jer je to prozirna igra onih koji su u sprezi sa raznim privatizacijskim lobijima.

"Privatizacijska pljačka traje već duže od 20 godina, uglavnom su je predvodili pojedini visoko pozicionirani kadrovi SDA, a sada 'naivni' Novalić pokušava da taj enormno veliki kriminal prebaci na teret direktora koji je izabran tek prije nekoliko mjeseci. Taj direktor, uostalom, radi strogo po naslijeđenim instrukcijama Novalićeve vlade", navodi se u saopćenju.

Dodaju da traže od Novalića da, nakon što se oglušio na zahtjeve u slučaju Fabrike duhana i Bosnalijeka, ovoga puta zaustavi pljačku Sarajevo osiguranja i "kukavičja jaja ostavi kući".

"Na kraju, direktor iz SBB-a, znači, ne provodi nikakvu privatizaciju - kako tvrdi Novalić. Čak i ako to zavisi od njega, do nje sigurno ne može doći", naveli su iz SBB-a.