BiH
62

SBB neće u vlast sa SDA, načelnik Goražda isključen iz stranke

FENA
Muhamed Ramović (Foto: Klix.ba)
Muhamed Ramović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, u skladu sa Statutom stranke i obavezom provođenja jedinstvene politike i principa SBB-a na svim nivoima, donio je odluku o smjeni sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora (KO) SBB-a i isključenju iz stranke Muhameda Ramovića, inače načelnika općine Goražde.

Iz SBB naglašavaju da je ova odluka donesena povodom jučerašnjeg sastanka dijela KO SBB-a u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) i pritisaka da SBB u tom kantonu formira vlast zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Zaključci Predsjedništva SBB-a su vrlo jasni: SBB je druga stranka po broju osvojenih mandata u Federaciji BiH (FBiH), naprimjer u BPK, SDA ima šest poslanika, a SBB pet, a Radončić je u tom kantonu superiorno prvi po broju glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ističu kako je tako značajan rezultat ostvaren na osnovu argumentirane kritike katastrofalnog ekonomskog i političkog stanja u BiH.

SBB, kako navode iz ove stranke, ne želi da iznevjeri svoje brojne birače, kao ni Radončić, "koji je dobio više od 201.000 glasova jer se snažno i otvoreno suprostavio dugogodišnjoj politici SDA koja je BiH dovela na prvo mjesto u Evropi po nezaposlenosti i siromaštvu te nedopustivom zaostajanju na putu euroatlanskih integracija".

Rukovodstvo SBB-a procjenjuje da BiH i Bošnjaci moraju imati snažnu političku alternativu i opoziciju koja nikada neće ustuknuti pred poznatim političkim manipulacijama i političkom korupcijom kojom se pokušava obesmisliti iskazana volja građana za korjenitim promjenama i reformama.

Predsjedništvo SBB-a očekuje da će novoizabrani poslanici SBB-a u Skupštini BPK slijediti politiku stranke i biti konstruktivna opozicija koja će djelovati u korist građana BPK i da se neće boriti za fotelje i lični interes, saopćeno je iz SBB-a.