{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


SBB izašao iz koalicije u ZDK: Ne želimo biti dio pregovora Bh. bloka i SDA

Piše: E. M./Klix.ba
18.1.2019. u 13:07
70
57
SBB izašao iz koalicije u ZDK: Ne želimo biti dio pregovora Bh. bloka i SDA
70
SBB izašao iz koalicije u ZDK: Ne želimo biti dio pregovora Bh. bloka i SDA
Skupština ZDK
Dosadašnja koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu prije današnjeg sastanka raspodjele ministarstava u zgradi Vlade ZDK počela se raspadati i to nakon što su iz nje izašli zastupnici SBB-a koji ne žele sa SDA, a ni s Bh. blokom.
U razgovoru za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Ermin Čehić je u izjavi za Klix.ba kazao da je danas izašao za govornicu i informisao koalicione partnere o ovoj odluci.

"Sačekao sam početak sastanka, zahvalio se na dosadašnjoj saradnji partnerima koji su činili Bh. blok, obavijestio ih da SBB ne može biti dio ove većine na području ZDK i da je to odluka Predsjedništva SBB-a nakon razmatranja mogućnosti pregovora Bh. bloka s drugim političkim subjektima, u ovom slučaju sa SDA", kazao je Čehić te dodao da ne žele iznevjeriti svoje birače i ne ispuniti obećanja koja su dali zastupnicima.

Ranije su sporazume sa SDA javno odbijali i zastupnici drugih političkih stranaka u Bh. bloku, a ko će još možda zvanično napustiti većinu u ZDK, koja sada ima 18 zastupnika, nije poznato. Upravo zbog toga sada je "većina" koncentrisana u jednom čovjeku Omeru Škalji koji je ranije izbačen iz Nezavisnog bloka i djeluje kao nezavisni kandidat. SDA je ranije govorila da je dogovorila saradnju sa Strankom za BiH, a da li će uspjeti dogovoriti novu većinu ostaje da se vidi.

"SBB je vodio računa da skupštinska većina i dalje ima 18 zastupnika. Nismo ugrozili vladajuću većinu i naša odluka je isključivo političke prirode", dodao je Čehić.

Nakon sastanka je uslijedila pauza zbog džuma-namaza, a sastanak u zgradi Vlade ZDK trebao bi uskoro biti nastavljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: