Kadrovski obračun
51

SBB i HDZ ne žele Šerifa Isovića za direktora Porezne uprave FBiH iako je bio najbolji kandidat

Piše: S. H.
Šerif Isović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šerif Isović
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH trebalo je biti potvrđeno imenovanje direktora Porezne uprave, ali do toga nije došlo jer su ministri iz SBB-a i HDZ-a glasali protiv odluke da to bude Šerif Isović, trenutni v. d. direktora Porezne uprave.

Isović već dvije godine obnaša funkciju v. d. direktora Porezne uprave i prema svim pokazateljima i ocjenama stručnjaka pokrenuo je mnoge značajne procese u toj instituciji, pooštrio kontrole naplate poreza zbog čega su i budžeti postali likvidniji.

U međuvremenu je bio raspisan i konkurs za imenovanje direktora Porezne uprave i to 13. oktobra prošle godine, a prijavilo se osam kandidata, ali je Isović ocijenjen kao najbolji.

Iako je gotova konkursna procedura i postoji mišljenje Agencije za državnu službu FBiH da je jedini kandidat Šerif Isović i da se mora postaviti u roku od pet dana, SBB i HDZ preglasali su ministre iz SDA na današnjoj sjednici Vlade pod izgovorom da žele postaviti v. d. direktora, odnosno nekoga drugog.

Kako saznajemo od izvora u Vladi FBiH, SBB i HDZ traže i poništenje konkursa koji je sproveden, razrješenje Isovića, ali i poništenje odluke kojom je Isović postavljen na tu funkciju, kako bi cijeli proces bio ponovo pokrenut.

S obzirom na to da je Agencija za državnu službu završila konkursnu proceduru, trenutno ne postoje uslovi za poništenje konkursa, ali je očito da se određene stranke grčevito bore za tu funkciju kako bi imale kontrolu rada i kontrolu inspekcije u odabranim firmama.

U januaru 2018. godine Porezna uprava FBiH naplatila je 384.715.473 KM javnih prihoda za koje je nadležna, što je za 15.391.835 KM više u odnosu na januar 2017. godine, odnosno više za 4,17 posto.

Podsjećamo, direktora i zamjenike direktora imenuje i razrješava Vlada FBiH.