Da ne trpe procedure
28

SBB dao saglasnost da se razmatra imenovanje Adema Zolja za mandatara Vlade KS

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sastanku Kluba SBB-a odlučeno je da se da saglasnost za razmatranje imenovanja Adema Zolja za novog mandatara Vlade Kantona Sarajevo. Zvonko Marić, član SBB-a, za Klix.ba je rekao kako se to nije dugo razmatralo na sastanku te da je odluka brzo donesena kako se ne bi blokirale sve potrebne procedure, ali da će konačna odluka biti poznata tek na Skupštini KS kad se bude raspravljalo o imenovanju Vlade KS.

Marić je naveo kako će se o imenovanju Vlade KS najvjerovatnije raspravljati 9. aprila na zasjedanju Skupštine KS, a da će se 28. marta razgovarati o vodovodu i preduzeću GRAS kao gorućim problemima u komunalnoj privredi u KS.

"SBB je dao saglasnost da se ide dalje u proceduru i da Zakonodavna komisija za imenovanja može na vrijeme donijeti odluku i da sve procedure budu ispoštovane. Ona bi sutra trebala donijeti konačnu odluku, a svim zastupnicima bi trebalo da bude dostavljen materijal za zasjedanje 12 dana prije zakazane sjednice, tako da je to okvirno 9. april. Tada će Adem Zolj predstaviti sebe i svoj program, odnosno sve ono što planira realizovati za sedam mjeseci, koliko ima do izbora, a mi ćemo onda na osnovu toga donijeti konačnu odluku", kazao je Marić.

On je naveo da stranka SBB nije imala nikakvih razloga da zaustavlja procese jer, kako je istakao, Skupština već odavno "trpi", opterećuju se odnosi unutar nje zbog neizvjesnosti u vezi s imenovanjem novog mandatara.

"Zaista se izgubilo mnogo vremena i zato smo insistirali da se što prije krene u proceduru i da Komisija na vrijeme stigne obaviti svoj posao, jer ni Vlada KS odavno ne funkcioniše u punom kapacitetu. A o tome da li će Adem Zolj biti mandatar raspravljat će se na Skupštini", pojasnio je Marić.

Kako bi Adem Zolj postao novi mandatar Vlade KS neophodno je da za to glasa minimalno 18 osoba, a Marić je istakao kako svaki scenarij 9. aprila dolazi u obzir.

"Kada Adem Zolj bude izlagao svoj program, neko od zastupnika vrlo lako može da se ne složi s tim i da mu se ne dopadne te da ne glasa. Isto tako može se desiti da neko bude opravdano odsutan i ne prisustvuje sjednici Skupštine KS i da nedostaje dovoljan broj ruku. Dovoljno je da samo jedan glas nedostaje i da on ne bude izabran za novog mandatara. Dakle, sve je još neizvjesno", dodao je.

Za kraj razgovora Marić je još jednom naglasio kako od nove vlade i mandatara SBB traži da se Skupštini KS i njenim zastupnicima vrati dignitet koji im je odavno oduzet i da se poštuju sve njihove odluke, što znači da one ne smiju biti donesene selektivno.