BiH
0

SBB BiH: Slanje ambasadora na komemoraciju Mandeli je neviđen skandal

FENA
Savez za bolju budućnost (SBB) BiH smatra da je Predsjedništvo BiH svojom odlukom da na komemoraciju u povodu smrti Nelsona Mandele pošalje ambasadora BiH u Kairu pokazalo, kako navodi, apsolutnu neodgovornost, politički diletantizam i nepoštovanje prema Mandeli i ljudima poput njega, koji su mijenjali historiju demokratskim sredstvima i principima.

Mišljenja su da, ako iz nekih objektivnih razloga na komemoraciju, kojoj prisustvuje čak 60 lidera svijeta i na kojoj govori američki predsjednik Barack Obama, nije mogao otići predsjedavajući Predsjedništva BiH, sigurno je mogao otići neko od druga dva člana kolektivnog šefa države.

"Savez za bolju budućnost BiH smatra da upravo države koje su prošle prave historijske kataklizme zbog netolerancije i mržnje trebaju na komemoraciju velikom borcu za ljudska prava Nelsonu Mandeli poslati prvog čovjeka svoje države, a ne praviti neviđeni skandal koji BiH i njeni građani ne zaslužuju", saopćeno je iz Pres-centra SBB-a BiH.

Naime, Predsjedništvo BiH je na jučer održanoj 59. vanrednoj sjednici donijelo Zaključak da će ambasador BiH u Arapskoj Republici Egipat Borivoj Marojević, prisustvovati, u ime Bosne i Hercegovine, sahrani bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele.

Zaključak je isti dan dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.