Konkretan odgovor
796

Sazvana vanredna sjednica Komisije za sigurnost, FBiH kreće u formiranje rezervnog sastava policije

Piše: Er. M.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Sazvana je vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u povodu najave bosanskohercegovačkog entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije. Na ovoj sjednici trebala bi biti donesena konačna odluka o tome da i entitet FBiH započne proces formiranja rezervnog sastava federalne policije.

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić (SDP) uputio je danas članovima parlamentarne komisije, premijeru FBiH, šefu Parlamenta FBiH, ministru unutrašnjih poslova FBiH, vršitelju dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i visokom predstavniku poziv na vanrednu sjednicu, a na kojoj će biti razmatran odgovor entiteta FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Sjednica Komsije za sigurnost Parlamenta Federacije BiH bit će održana u utorak, 23. aprila 2019. godine, a Mašić je na dnevni red stavio tačku koja glasi: "Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a".

Na ovoj sjednici, kako saznajemo, trebala bi i institucionalno biti donesena odluka da se Federacija Bosne i Hercegovine upusti u proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, a kao odgovor na najave vlasti iz entiteta RS.

Članovima parlamentarne komisije obratit će se ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA) i vršitelj dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman. Stranka demokratske akcije (SDA) već je naložila svojim funkcionerima, pa tako i Čampari, da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, a istovremeno i da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.