Franco Frattini
0

"Sazrelo vrijeme da BiH učestvuje u MAP-u"

FENA
Franco Frattini (Foto: AFP)
Franco Frattini (Foto: AFP)
Nakon dviju važnih odluka Predsjedništva BiH o slanju pješadijske jedinice u Afganistan i uništavanju značajne količine oružja i municije, ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini izrazio je veliko zadovoljstvo zbog izvršenih odluka koje su bile centralna tema njegovih razgovora u Sarajevu 12. i 13. aprila, saopćeno je iz Ambasade Italije.

Ministar Frattini je izjavio “da se radi o razvoju od posebne važnosti koji pokazuje novu zrelost koju je postigla BiH i njene Oružane snage te pogotovo njihovu sposobnost da učestvuju u zahtjevnim operacijama, vrednujući koordinaciju Oružanih snaga zemalja Alijanse”.

On je također potvrdio da “italijanska vlada ohrabruje i potpuno podržava napore izvršene od bosanskohercegovačkih vlasti da bi se razvile Oružane snage u skladu s parametrima jedne moderne državne odbrane i naglašava aktivnost pomoći i koordinacije koja se vrši od NATO-a.

U svjetlu izvršenih napora i postignutih rezultata u ovom sektoru, zaključio je Frattini, Italija smatra da je sazrelo vrijeme da BiH učestvuje u Akcionom planu za članstvo i nada se će se puni konsenzus unutar NATO-a za odobravanje ovog značajnog priznanja moći konsolidirati što je prije moguće.