Najviše neispravnosti na kočnicama
0

Saznajte kolika je prosječna starost automobila na cestama

FENA
Na osnovu analiza koje je napravio Institut za privredni inženjering - IPI d.o.o. Zenica, prosječna starost putničkih automobila u Federaciji BiH u trećem kvartalu ove godine bila je 16,34 godine.

Predstavnici tog instituta, Muhamed Barut, Semir Selimović i Enver Delić danas su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu predstavili stručni bilten i statističke podatke o izvršenim tehničkim pregledima vozila u tom periodu.

"Iako se radi o podacima za kraći period, oni ne odstupaju od onih na nivou godine. Tako je prosječna starost putničkih automobila u trećem kvartalu u FBiH 16,34 godine, dok je u prvom polugodištu bila oko 15,83 godine, s obzirom na to da je početkom 2011. bio povećan uvoz vozila, krenulo se s projektom homologacije i na stanicama tehničkih pregleda bilo je i mlađih vozila“, kazao je Barut. On je istakao da je od 1. jula do 30. septembra obavljeno 165.176 tehničkih pregleda vozila.

U tom periodu manji je broj evidentiranih neispravnosti i neispravnih vozila u prvom i ponovljenom pregledu u odnosu na isti kvartal 2009. i 2010. godine.

Ukupno je bilo 4.610 neispravnih uređaja. Barut je obrazložio da je najveći broj neispravnosti otkriven u sistemu kočnice 3.179, zatim u sistemima: elementi ovjesa, osovine, točkovi 471 i uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju 467.

On je rekao da je ukupan broj neispravnih vozila na prvom pregledu bio 2.190, dok ih je na ponovljenom pregledu bilo 26.

Predstavljen je i stručni bilten koji je IPI Institut izradio u saradnji s VTKBiH, a koji, između ostalog, sadrži detaljne informacije o broju obavljenih pregleda s analizom karakterističnih pokazatelja na tehničkim pregledima, novine u zakonskom pogledu, podatke o edukaciji i provjeri znanja zaposlenih u ovlaštenim stanicama, stručne teme i slično.