Savjeti ljekara
44

Savjetuju vam da ne dolazite u domove zdravlja, a kako da postupite ako imate običnu gripu?

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čekaonice u sarajevskim domovima zdravlja upola su praznije otkako su ljekari počeli upozoravati građane da se zbog širenja koronavirusa prije dolaska telefonski jave svojim ljekarima. Pojašnjavaju nam šta to znači za one koji osjećaju bilo kakve simptome.
Prvi korak povezivanja pacijenta sa koronavirusom jeste epidemiološka veza sa oboljenjem. To podrazumijeva da je pacijent boravio u Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu ili je neko od njegovih bližnjih bio u ovim zemljama.

Glasnogovornik Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić kaže nam da je u ovakvim situacijama od najveće pomoći podizanje svijesti građana na mnogo veći nivo.

"Građani kao potrošači zdravstvene usluge u ovom smislu mogu puno pomoći. Kod epidemiološke veze vi trebate telefonski pozvati Dom zdravlja ili ambulantu kojoj teritorijalno pripadate. Izbjegava se dolazak u Dom zdravlja jer infekcija koronavirusom, nažalost, korespondira sa sezonskom gripom. Nema ništa gore kada takav pacijent dođe u punu čekaonicu. To je najgori mogući scenarij. Kada ostvarite kontakt sa timom porodične medicine i kada se ustanovi da vi imate epidemiološku vezu s koronavirusom, onda ovaj tim dolazi pod zaštitom na vašu adresu, stavlja vam masku na lice, i vi ostajete u izolaciji dvije sedmice. I tu je vrlo važno napomenuti da imamo asimptomske reakcije, što znači da nemate nikakvih simptoma bez obzira što imate veze sa kritičnim zemljama. Tada ste pod praćenjem. U slučaju da imate blage ili srednje teške simptome, tim porodične medicine će vas na dnevnoj bazi kontaktirati i posjećivati na terenu, ukoliko bude potrebno. Postoji teška slika bolesti kada nema izolacije i čekanja dvije sedmice, već Zavod za hitnu medicinsku pomoć se obavještava i takvi pacijenti se njihovim sanitetskim vozilom prevoze u Kliniku za plućne bolesti 'Podhrastovi'", pojasnio nam je Šarkić.

Međutim, u slučaju da osjećate neke od simptoma bolesti kao što su povišena temperatura, kašalj i slične respiratorne tegobe, koje su gotovo iste kao kod sezonske gripe, ljekari preporučuju da prije svega pratite svoje stanje i posvetite se kućnom liječenju dva dana.

"Pacijenti bez epidemiološke veze s koronavirusom mogu doći u ambulantu ili Dom zdravlja kojem pripadaju, ali preporuka je da naročito u ovoj situaciji velikog rizika svaki pacijent pokuša da ovlada svojim zdravstvenim stanjem u kućnom liječenju. To znači jačanje organizma uz upotrebu vitamina i to nije ništa novo, to je zlata vrijedno pravilo. Godinama unazad se preporučuje takva praksa. Dakle, ako imate simptome sezonske gripe, pokušajte ovladati temperaturom te ukoliko primijetite pogoršanje nakon dva dana, onda posjetite ljekara. Vrlo je važno da svi budemo uključeni u prevenciju širenja novog virusa", istakao je Šarkić.

Podsjećamo, jutros su zabilježena prva dva slučaja koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o radniku koji je putovao u Italiju i njegovom sinu. Naša zemlja je 86. po redu koju je pogodio koronavirus, a do sada je zaraženo 95.606 osoba. Virus je usmrtio 3.287 ljudi.