BiH
3

Savjetnik premijera FBiH Suvad Osmanagić: Unis-Tools je morao pod stečaj

Klix.ba
Suvad Osmanagić
Suvad Osmanagić
Kako bi u što skorijem periodu bile izvršene prijeko neophodne ekonomske reforme, potrebno je što prije raščistiti sa preduzećima koji žive na račun države i poreznih obveznika u čemu će ovaj saziv Vlade FBiH biti sigurno oštar i dosljedan bez straha od ucjenjivača i reketaša koji po svaku cijenu žele zaustaviti bilo kakvo provođenje potrebnih ekonomskih reformi, navodi Suvad Osmanagić, savjetnik premijera FBiH Fadil Novalića, koji je do aprila mjeseca ove godine obavljao funkciju direktora Unis-Group d.o.o. Ilidža.

Nakon što su pojedini mediji objavili kako je upravo Osmanagić odveo u stečaj kompaniju Unis Tools, Osmanagić je reagirao ističući da se radi o nizu laži.

"Privredno društvo 'Unis-Group' d.o.o. Ilidža je privrednom društvu Unis Pretis d.o.o. Sarajevo- Vogošća (sada Unis-Tools Sarajevo) - na osnovu obećanja uprave ovog privrednog društva, da će pokrenuti proces proizvodnje i termičke obrade pod vakuumom, čime bi samo na pruženim uslugama termičke obrade na toj peći ovo privredno društvo ostvarilio značajnu dobit i uspješno pokrenulo proces proizvodnje, zatim realiziralo ugovore sa kompanijama Bekto Precisa, Pretis d.d. Vogošća i Igman d.d. Konjic - dalo pozajmicu novčanih sredstava u iznosu od 200.000,00 KM dana 17.09.2013. godine, a Unis Pretis d.o.o. (sada Unis Tools) se obavezao da će izvršiti povrat pozajmice do 17.05.2014. godine. Rok za povrat pozajmice je produživan, ali je i ovaj rok već odavno istekao. Uprkos obećanjima predstavnika Unis Tools i obaveza iz člana 1. Ugovora o pozajmici u ovom privrednom društvu nije urađeno ništa, proces termičke obrade nikada nije započeo. Sredstva od date pozajmice su potrošena, a radnici Unis-Tools su nastavili sa štrajkom kojeg su započeli 01.08.2013. godine što je rezultiralo smjenom direktora Jakuba Kubura, koji četiri pet mjeseci nije dolazio na posao zbog bolovanja te je ova kompanija radila bez direktora. Radnici Unis-Tools su proveli punih osam mjeseci u štrajku od 01.08.2013. do 01.04.2014. godine kada su dolaskom novog direktora Zijada Tvrtkovića prekinuli štrajk i započeli s proizvodnjom", istakao je Osmanagić u saopštenju za medije.

Naglašava da su u periodu od 01.04.2014. do 31.01.2015. godine radnicima Unis-Tools redovno isplaćivane plaće te da su im po prvi put od 2007. godine uplaćivani doprinosi po osnovu zdravstvenog osiguranja, tako da su mogli ovjeriti zdravstvene knjižice.

"Čak su im isplaćene i plaće za vrijeme koje su proveli u štrajku što uopće nije zakonska obaveza. Međutim, iako je otpočeo proces sanacije ovog privrednog društva i započet plan konsolidacije, grupa od 36 zaposlenika Unis-Tools, na osnovu izvršnih sudskih rješenja blokirala je transakcijske račune vlastite kompanije na iznos od oko 780.000,00 KM i time onemogućili bilo kakvo dalje poslovanje ovog privrednog društva, oglušivši se na konstantna upozorenja i molbe uprave ovog privrednog društva da to ne čine, da se iznađe kompromisno rješenje, jer u protivnom proces rada u ovom društvu se neće moći nastaviti", navodi Osmanagić.

Ističe da je na prijedlog Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije dana 30.12.2014. godine, Vlada Federacije BiH na svojoj sjednici donijela odluku da Unis-Tools više nije u nadležnosti Federalne direkcije za namjensku industriju čime je Unis-Tools izbačen iz namjenske industrije.

"Zatim je uslijedila blokada računa Unis-Tools d.o.o. od Ziraat banke na iznos od oko 400.000,00 KM, koje ovo privredno društvo duguje pomenutoj banci. Nakon toga dana 15.04.2015. godine Porezna uprava Federacije BiH donijela je rješenje o pokretanju postupka prinudne naplate sredstava od poreznog obveznika Unis-Tools d.o.o. u iznosu od 640.873,61 KM sa troškovima ove naplate u iznosu od 30.460,79 KM. Ukupno dugovanje privrednog društva Unis-Tools prema Poreznoj upravi Federacije BiH za neisplaćene poreze i doprinose sa dugom iz prethodnih godina od 2.460.838,06 KM trenutno iznosi 3.132.229,46 KM", naglašava Osmanagić.

Trenutni kapital Unis-Tools d.o.o. iznosi 2.414.324,00 KM, a trenutna dugovanja ovog privrednog društva iznose oko 7.500.000,00 KM.

"Prema revizorskim izvještajima za 2012. i 2013. godinu kao i izvještajima iz ranijih godina jasno je upozoreno da ovo privredno društvo ne izvršava svoje zakonske obaveze i da su obaveze već odavno premašile vrijednost kapitala, te je pored blokada računa nametnutih od strane zaposlenika, reorganizacija poslovanja ovog privrednog društva jedino moguća putem stečaja, jer sa ovakvim bilansom poslovanje bilo kojeg privrednog subjekta je neodrživo i uopće nije moguće. Stečaj ni u kojem slučaju ne znači gašenje kompanije već njeno restrukturiranje kako bi ozdravila, rasteretila se od obaveza i uspiješno nastavila sa daljim radom", navodi Osmanagić.

Dodaje da je Unis-Group d.o.o. Ilidža u cilju zaštite svog poslovanja i obezbjeđenja potraživanja protestiralo mjenice Unis Pretis d.o.o. (sada Unis- Tools) kod Sparkasse bank, UniCredit banke i Ziraat Bank BH kako bi obezbjedilo svoje potraživanje, ali naplata istih nije bila moguća zbog blokade računa.

"Stoga u skladu sa odredbom člana 4. st. 1. Zakona o stečaju u interesu zaštite poslovanja privrednog društva Unis Group d.o.o. Ilidža i obezbjeđenja potraživanja, bili smo dužni pokrenuti stečaj nad dužnikom Unis-Tools. U skladu sa odredbom člana 4. st. 2. Zakona o stečaju stečaj je bio dužan podnijeti i nadležni organ upravljanja Unis-Tools (nadzorni odbor) u roku od 30 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti, što nije učinjeno. Obzirom da se u medijskim napisima spominje i legalnost mog postupanja prilikom pokretanja stečajnog postupka u ovom slučaju, obavezan sam istaći i činjenicu da je stečaj pokrenut u trenutku kada sam još uvijek obavljao dužnost direktora Unis-Group d.o.o. Ilidža. Kao jedini ovlašteni zakonski zastupnik koji je upisan u sudski registar odgovoran za zakonitost poslovanja društva sve do trenutka primopredaje dužnosti zastupam društvo i odgovoran sam za zakonitost njegovog poslovanja u skladu sa odredbom člana 23. stav 2. Zakona o privrednim društvima", navodi Osmanagić.

"Bez obzira na datum mog razrješenja dužnosti direktora Unis-Group d.o.o. Ilidža primopredaja dužnosti nije izvršena iz razloga što prethodni resorni ministar nikada nije dozvolio komisijsku primopredaju dužnosti koja je obavezna. Tek po dolasku ministra Bajrovića, komisija za priomopredaju dužnosti direktora privrednog društva Unis-Group d.o.o. Ilidža je formirana. Dužnost direktora sam predao novoimenovanom v.d. direktora dana 29.04.2015. godine u prisustvu komisije za primopredaju imenovane odlukom Nadzornog odbora društva i od 30.04.2015. godine sam prestao biti zakonski zastupnik Unis-Group d.o.o. Ilidža", dodaje Osmanagić.

Dodaje da je prvobitni kapital privrednog društva Unis Pretis d.o.o. (sada Unis-Tools) iznosio 39 miliona KM.

"Imovina koja je činila ovaj kapital je rasprodata, a za novčana sredstva koja su tom prilikom dobijena mogli su biti nabavljeni najsavremeniji strojevi za proizvodnju na osnovu kojih bi Unis-Tools sada bio najjača tvornica u FBiH. Gdje su nestala sva ova sredstva i po kojim cijenama je rasprodavana izuzetno vrijedna imovina treba pitati učesnike ove medijske harange kojoj svjedočimo proteklih nekoliko dana, a koji sa predstavnicima granskog sindikata učestvuju u bezočnoj pljački i rasprodaji ove imovine proteklih 15 godina. Radi se o grupi ljudi koja je ciljano uništila poslovanje Unis-Tools d.o.o., a sada odgovornost za svoja djela i posljedice svog nerada žele prebaciti na nekoga drugog", naglašava Osmanagić.

Dodaje da većina zaposlenika Unis-Tools samo želi raditi svoj posao i zaraditi plaću.

"Ali određeni broj njih ne zanima posao niti nastavak proizvodnje već isključivo rasprodaja imovine koja je preostala, a koju žele rasprodati u bescjenje kao što su učinilli sa prethodnih 37 miliona kapitala. Gubitke koje prave u poslovanju, gubitke iz ranjeg poslovanja koji na godišnjem nivou iznose između milion i 1,5 miliona KM kao i štrajkove plaćaju svi porezni obveznici u FBiH. Većinu ovih gubitaka prave na način da radnici ne rade svoj posao zbog kojeg su i zaposleni, veliki dio njih i ne dolazi na posao, štrajkuju, a redovno knjiže plaće, tople obroke i doprinose i tako proizvode vještačka dugovanja nakon čega tuže kompaniju za svoja potraživanja. Uslijed neodazivanja suprotne strane izvršne sudske presude vrlo brzo bivaju donešene te se blokiraju računi kompanije u kojoj rade, onemogućavajući poslovanje za što neko drugi treba da snosi odgovornost. Ovakva je situacija u većini privrednih društava u kojima nadležnosti vrši Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije", zaključuje Osmanagić.