GSS Sarajevo
146

Savjeti spasioca: Planinari trebaju izbjegavati avanture i ostati kod kuće dok pada snijeg

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gorska služba spašavanja (GSS) Sarajevo tokom vikenda je imala dvije veće intervencije na Igmanu i Bjelašnici. Uspješno su spasili dva planinara koji su usljed lošeg vremena i velikog snijega ostali zaglavljeni i izgubljeni na planinama. Ipak, svjesni opasnosti koje snijeg i loši zimski uslovi mogu donijeti, spasioci savjetuju ljubiteljima planinarenja da opremljeni idu na planinu.

Iako prema pravilu ljudi ne smiju kretati na planinu dok snijeg pada ili primijete da je nevrijeme, iz Gorske službe spašavanja Sarajevo navode da u slučaju da se ipak odluče na to, ne bi smjeli planinariti sami. Potrebno je da im društvo uvijek pravi jedan ili više prijatelja koji će u slučaju nesreće pozvati pomoć ili je signalizirati.

Drugi nimalo zanemariv savjet jeste da se na planinu nikada ne ide bez punog mobitela, što je, kako su naveli i spasilo mladiće na Igmanu i Bjelašnici.

"Sreća pa su imali napunjene baterije na mobitelima, pogotovo momak na Igmanu kojeg su uhvatili grčevi i nije se mogao kretati. Da nas nije mogao pozvati, vjerujem da ne bi preživio. Dakle, uvijek uz sebe treba u ruksaku nositi rezervnu bateriju, može se kupiti eksterna za punjenje mobitela, to je stvar bez koje ne treba ići na planinu", rekao je Dženedin Veladžić iz Gorske službe spašavanja Sarajevo.

Veladžić je naveo da u ruksaku treba imati hranu i piće, pogotovo čaj ili neki slatki napitak koji će zadržati toplotu i energiju u tijelu te smanjiti iscrpljenost i spriječiti grčeve. Osim toga, rezervna odjeća je neophodna kako bi planinar mogao presvući mokru, ali i dodatno se obući ukoliko zastaje da odmori, da ne bi došlo do pothlađenja.

"Također od velike važnosti je ponijeti pribor koji će služiti za potpalu vatre, ključno je održavati toplotu tijela te tako imati nešto što će zagrijati osobu koja se izgubi dok ne dođe ekipa da je spasi", dodao je Veladžić.

Znati kretati se po planinama od izuzetne je važnosti. S obzirom na razvijenu tehnologiju to danas ne bi trebalo predstavljati veliki problem za sve one koji odluče planinariti. Dakle, obavezno prije kretanja na planinu pripremiti mapu rute kojom se želi ići te isto tako na internetu se informisati o njoj, pogotovo ako je riječ o avanturistima koji žele posjećivati rute kojima niko nije išao ili je to bilo veoma rijetko.

"Uvijek savjetujemo da se kreće po označenim stazama, pogotovo kod nas, jer još je moguće da se negdje nalaze mine. Također, bitno je iza sebe ostavljati tragove na osnovu kojih se osoba koja zaluta može vratiti. Momak koji se izgubio na Bjelašnici to je pametno uradio, kada je shvatio da je zalutao pokušao je pratiti svoje tragove, međutim, vjetar ih je zameo", pojasnio je Veladžić.

Za kraj, Veladžić je još jednom upozorio sve ljubitelje planinarenja da na planine ne idu slabo opremljeni i sami, a posebno je naglasio da tu avanturu izbjegnu dok pada snijeg. Po pravilu tek 24 ili 48 sati po prestanku padavina mogu planinariti, jer tada je manja opasnost od lavina i drugih nesreća na stazama. Za one koji se zateknu na planinama tokom padavina savjetuje da nađu sklonište ili privremeni dom dok one ne prestanu.