Cilj unapređenje procesa
10

Savjet za vanjsku politiku Bećirovića: BiH u obavezi efektnije djelovati unutar Berlinskog procesa

S. Š. U.
Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića
Foto: Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića
Na drugoj sjednici Savjeta za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, razmatrano je više pitanja iz oblasti vanjske politike te je detaljno analizirano dinamiziranje puta u punopravno članstvo naše zemlje u EU i NATO savezu.

Zaključeno je da BiH treba nastaviti podržavati konstruktivne i kredibilne inicijative i aktivnosti koje podržava i Evropska unija i koje su usmjerene ka jačanju regionalne saradnje.

"Vođena imperativom jačanja dobrosusjedskih odnosa na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno poštovanje suvereniteta, BiH treba nastaviti aktivan angažman u regionalnim inicijativama za koje je do sada preuzela obavezu učešća država ostaje u obavezi unaprijeđenja procesa donošenja odluka potrebnih za efektnije djelovanje unutar Berlinskog procesa", istaknuto je.

Također, smatraju da se za eventaulno učešće Bosne i Hercegovine u dodatnim regionalnim inicijativama moraju napraviti detaljne, sveobuhvatne i stručne procjene nadležnih državnih institucija o potpunoj usklađenosti takvih inicijativa sa strateškim ciljevima države te dodatnoj vrijednosti od tih inicijativa za našu zemlju.

"Pri eventualnoj izradi analize pristupanja BiH bilo kakvoj novoj regionalnoj inicijativi nužno je objektivno i činjenično razmotriti genezu, pravni okvir, infrastrukturu, budžet, strukturu, sistem donošenja odluka, sadržaj, ciljeve, kapacitete za analizu i prikupljanje informacija koje će biti osnovom za utemeljeno donošenje odluka", naglašavaju.