BiH
14

Savez za promjene: Ništa nas neće spriječiti da održimo protest u subotu

Piše: E. B.
Adam Šukalo, predsjednik Srpske napredne stranke RS (Foto: Klix.ba)
Adam Šukalo, predsjednik Srpske napredne stranke RS (Foto: Klix.ba)
"Režim u Republici Srpskoj (RS) je u potpunom haosu. Izgubili su kompas i trenutno su počeli na svaki način da opstruišu narodne proteste za koje smo i zvanično od grada Banje Luke dobili odobrenje", rekao je predsjednik Srpske napredne stranke RS Adam Šukalo na danas održanoj vanrednoj press konferenciji.

Šukalo je napomenuo da je i javni emiter RTRS u službi režima i da širi govor mržnje, te na taj način zloupotrebljavaju položaj, a sve u cilju da posiju strah među građanima RS-a...

"Oni prave emisijma sa naručenim novinarima koji ovdje dolaze na gažu za nekoliko stotina eura da pričaju kako opoziciju plaćaju strane službe da ruše RS. Na taj način vlast zbunjuje i izluđuje narod dezinformacijama i lažima", skrenuo je pažnju predsjednik SNS-a.

On je naglasio da se na taj način proširila priča i na ostale medie koji rade u službi režima, da šire priču o naručenim protestima i domaćim izdajnicima kako bi narod ostao kod kuće. Šukalo je istaknuo da će vlast angažovati i nekoliko traktora iz Lijevča polja da blokiraju autubuse s ljudima koji žele da podrže protest Saveza za promjene.

"Na taj način režim želi da stvori sliku kako su i seljaci protiv naših protesta, a ustvari se radi o pristalicama vlasti koje plaća Milorad Dodik", kazao je Šukalo. On dodaje i da je policija RS-a podlegla spinu koji proizvodi RTRS, pa su iz MUP-a RS-a dolazili u kancelarije opozicionih partija tražeći spiskove ljudi koji su angažovani da prisustvuju protestima.

Šukalo napominje da su takve aktivnosti MUP-a RS nezakonite. Predsjednik SNS RS je naglasio da SNSD radi protivzakonite radnje i da će zbog toga kad tad morati odgovarati.

"Ono što je istina je da vlast prijeti otkazima radnicima koji rade u državnim institucijama ako ne budu došli na kontraproteste koju organizuje vladajuća koalicija", rekao je Šukalo i upitao se ko ima to pravo da ljudima prijeti otkazaom, te da rudare iz Termoelektrane Ugljevik ucjenjuje da na dan protesta moraju doći u Banju Luku jer će u suprotnom izgubiti posao.

"Ovo važi i za radnike Elektrokrajine, medicinske radnike širom RS-a i druge institucije", naglasio je Šukalo.

Predsjednik SNS RS je rekao i to da SNSD nema toliko veliku pordršku svojih koalicionih partnera iz DNS-a i SP, ali da Nenad Stevandić sa svojom Ujedinjenom Srpske ima veliki angažman u organizovanju kontraprotesta iako ne koalira u vlasti, jer na taj način želi da se dodvori Miloradu Dodiku. Šukalo je na kraju rekao da je informacija da je Savez za promjene zvao grupu Beogradski Sindikat da pjeva na protestu neistina i da se i u tom slučaju radi o spinovanju režimskim medija.