BiH
6

Savez za promjene i demonstracijama protiv poskupljenja struje u RS-u

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranke Saveza za promjene u Republici Srpskoj (RS) danas su zatražile da se odmah poništi odluka o poskupljenju struje u RS-u, a najavili su i prikupljanje potpisa za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a kojom bi se odbila odluka o povećanju cijene električne energije u RS-u.

Ovaj savez je i protiv privatizacije "Elektroprivrede RS“.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je kazao da ne mogu građani RS-a plaćati "ogromno rasipništvo i kriminal koji se događaju u 'Elektroprivredi RS', čijim suzbijanjem bi bilo prostora za pojeftinjenje, a ne poskupljenje struje“.

Nakon sastanka predsjednika stranaka koji čine Savez za promjene: Mladena Bosića (SDS), Mladena Ivanića (PDP), Dragana Čavića (NDP), Milanka Mihajlice (SRSRS) i poslanika Napredne Srpske Gorana Đorđića, Bosić je upozorio da bi prodaja elektroenergetskog sektora RS-a, koji je njen najveći resurs u RS-u, značila da se i buduće generacije u RS-u ostavljaju bez ikakvih resursa.

I predsjednik NDP-a Dragan Čavić je upozorio i na moguće demonstracije, ukoliko se u parlamentu RS-a ne izbore da se cijena električne energije u RS-u ne poveća.

"Ukoliko naša parlamentarna inicijativa ne uspije, prećemo na vanparlamentarne oblike borbe, a to znači da ćemo organizovati demonstracije", rekao je Čavić i pozvao vlast da se okrene poboljšanju uslova života građana.

On je iznio stav da bez odluke vlasti u RS-u Regulatorna agencija za energetiku ne bi sama donijela odluku o poskupljenju struje u RS-u.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, za koju će potpise prikupiti ove sedmoce, tražit će da se "zamrze“ cijena električne energije u RS-u na duži period.

Govoreći o još jednoj posebnoj sjednici parlamenta RS-a o aferi "snimak“, odnosno, navodnoj kupovini poslanika u RS-u, Čavić je dodao da će stranke Saveza za promjene insistirati da se istraže svi detalji te afere i utvrde krivci.

"Za nas je neprihvatljivo da je Specijalno tužilaštvo RS-a, samo dan uoči sjednice Kolegija parlamenta RS-a na kojem je donesena odluka o datumu održavanja sjednice, obavijestilo da se obustavlja istraga o tom slučaju", naglasio je predsjednik NDP-a.