BiH
16

Čavić će na sjednici NSRS pustiti snimak Cvijanovićeve o kupovini poslanika

FENA
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da nije sigurno da će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o informaciji o kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a, 18. decembra 2014. godine.

"Sjednica može početi, ali se ne mora održati, jer se može desiti da nema dovoljno poslanika da izglasaju dnevni red", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

U tom slučaju, tvrdi, morat će se primijeniti neki drugi oblici političke borbe, kao što su demonstracije, jer, kako je ustvrdio, neće dozvoliti da se pravi šteta građanima RS-a odlukama izvršne vlasti.

"Onda ćemo raditi ono što su oni radili 2003. godine - vanparlamentarna borba. Demonstracije... Na čelu te kolone s velikim transparentom tada je bio Milorad Dodik, Petar Đokić...To je demokratsko pravo i mi na njih nismo slali policiju. Zagovaram da koristimo i to sredstvo, demonstracije u organizaciji građana, i mi ćemo snositi odgovornost pred građanima i pred RS-om za ono što organizujemo. Ne vidim šta je problem, jedino što to režim odmah pretvara u anarhiju...", ustvrdio je Čavić.

Ako ovo posebno zasjedanje počne, potvrdio je da će na sjednici pustiti audiosnimak na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika u RS-u uime formiranja entitetske vlade.

On će uime inicijatora obrazložiti materijal za ovu sjednicu i vjeruje da će vladajuće stranke održati obećanje i dati podršku da se sjednica i održi.

Pripremljeni su i određeni zaključci o ovoj temi, ali nije želio da govori o detaljima.

U Narodnoj skupštini RS-a danas je, drugog dana rada, okončana rasprava o pet tačaka ranije prekinute redovne sjednice, a nakon glasanja očekuje se posebno zasjedanje o "kupovini" poslanika.

Za danas je najavljen i Kolegij parlamenta o zahtjevu opozicije za sazivanje još jedne posebne sjednice povodom najave da će od 1.jula poskupjeti struja u RS-u, što smatraju neprihvatljivim.

Čavić navodi da nije izvjesno ni da će se održati i ova sjednica.

I u tom slučaju, odnosno, ako ne bude opozvana odluka o poskupljenju struje, kao vanparlamentarni vid borbe, zagovara "masovne demonstracije građana".