BiH
0

Borenović: Cvijanović da odgovora zbog "kupovine" poslanika u RS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović očekuje da će u poslijepodnevnim satima početi posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o navodnoj kupovini poslanika u RS prilikom formiranja Vlade RS-a te da će poslanici iznijeti stavove o "političkoj korupciji u vrhu RS".

"Nedvosmisleno je da je Željka Cvijanović rekla to što je rekla, kada je u pitanju 'kvalitetna kupovina dva narodna poslanika'. I ona i cijela Vlada RS-a za to moraju snositi odgovornost, ako želimo da sačuvamo demokratski princip djelovanja i postojanja RS", ustvrdio je Borenović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Iznio je stav da je Specijalno tužilaštvo RS-a bilo u "jakoj sprezi s vlastima u RS, vrhom Vlade RS-a i SNSD-a".

"Kako drugačije tumačiti izvještaj tog tužilaštva RS na poslaničko pitanje, koji je sramotan i pokazuje spregu pravosuđa s vlastima u RS", ustvrdio je šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS.

Zamjera istražnim organima da se nisu upustili u pravnu borbu kada je u pitanju, tvrdi, politička korupcija u RS-u.

"Samo jedan dokaz su trebali da učine dostupnim, a to je autentičnost audiosnimke koja govori o političkoj korupciji, kupovini dva narodna poslanika", rekao je Borenović.

I on podržava demonstracije građana, kao demokratski vid pokazivanja stava da stanje u RS-u nije dobro.

U Narodnoj skupštini RS-a danas je, drugog dana rada, okončana rasprava o pet tačaka ranije prekinute redovne sjednice, a nakon glasanja očekuje se posebno zasjedanje o "kupovini" poslanika.