{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višković: Specijalno tužilaštvo RS-a obustavilo istragu o "kupovini" poslanika

F
FENA
12.6.2015. u 12:07
0
11
Višković: Specijalno tužilaštvo RS-a obustavilo istragu o "kupovini" poslanika
0
Višković: Specijalno tužilaštvo RS-a obustavilo istragu o "kupovini" poslanika
Radovan Višković
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković izjavio je danas da vladajuća koalicija u RS-u nema nikakav problem da prihvati da se na sjednici entitetskog parlamenta razmatra informacija o navodnoj "kupovini“ poslanika u RS-u, ali da je Specijalno tužilaštvo RS-a obustavio istragu protiv Željke Cvijanović i drugih osoba, a po krivičnoj prijavi koju je podnio predsjednik NDP-a Dragan Čavić.
Dodao je i da je odbačena i dalja istraga vezano za portal Klix.ba koji je objavio audiosnimak na kojem navodno Cvijanović govori o kupovini poslanika u RS-u i taj snimak je vraćen tom mediju.

"Međutim, insistirali smo na kolegiju da se zadrži dignitet Narodne skupštine RS-a, jer se ona ne može pretvoriti u sudnicu u kojoj će se presuđivati ili osuđivati, već se samo mogu donijeti zaključci kojima se traži da se provede ili ne provede istraga", rekao je Višković u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Višković je potvrdio da je usaglašeno s inicijatorima rasprave, opozicijom u RS-u, da tačka dnevnog reda ne glasi - informacija o "aferi kupovine narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a“, već da se izbriše riječ "afera", a kupovina bude pod znacima navoda.

"Insistirali smo na tome, jer ako pričamo o aferi onda to znači da je to i konačno i da nema potrebe da se time bavimo. Također, možemo samo da nagađamo je li bilo ili ne kupovine poslanika, o kome se i o čemu radi. Dok nadležni organi ne provedu istragu, nismo mogli da prihvatimo ove termine", rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a i zahvalio opoziciji što je prihvatila ove prijedloge.

Smatra da, po Poslovniku parlamenta RS-a, ne može se dozvoliti nikakvo puštanje navodno audiosnimaka na sjednici te da se insistira da li je to glas premijerke RS-a.

"Parlament RS-a mora da sačuva dostojanstvo, a nemamo nikakav problem da se o ovoj tački raspravlja", dodao je.

Višković je naveo i da aktuelna vladajuća koalicija u RS-u ima potrebnu skupštinsku većinu, od 42 poslanika, a ako treba, kako je istakao, imat će i više.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: