BiH
35

Savez za promjene: Energetski sistem RS-a je pred kolapsom

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj konferenciji za novinare Savez za promjene je oštro osudio poskupljenje električne energije u Republici Srpskoj (RS).

"Građani RS-a treba da znaju da će ova odluka dovesti do lančanog poskupljenja mnogih roba i usluga tako da će ona biti mnogo štetnija nego kako nas aktuelna vlast uvjerava", rekao je Slaviša Kovačević iz resora za industriju, energetiku i rudarstvo Srpske demokratske strake (SDS).

On je dodao da Ministarstvo industrije i privrede ne vodi računa o privredi i ističe da je do problema Elektroprivrede RS dovelo enormno zapošljavanje u ovom sektoru.

"Pred izbore 2014. godine, zaposleno je 800 radnika, a uprava Elektroprivrede RS je u isto vrijeme potpisala ugovore koji su doveli do višemilionske štete. 2005. godine je za plate radnika Elektroprivrede išlo 102 miliona KM ili 19 posto ukupnuh prihoda ove kompanije", istakao je Kovačević i dodao da je danas nakon 1.500 novozaposlenih ta cifra 234 miliona KM, ili 30 posto od ukupnih prihoda.

"Ovaj podatak jasno govori da je nenamjensko trošenje sredstava i prevelikim brojem zaposlenih radnika, Elektroprivreda RS oštećena za najmanje 640 miliona KM, a od tih sredstava se mogao izgraditi jedan novi termoenergetski objekat koji bi bio u vlasništvu svih građana RS-a", tvrdi Kovačević.

Po stanovištu Saveza za promjene neprihvatljivo je da se na ovaj način saniraju finansijski gubici u Elektroprivredi RS.

"Na godišnjem nivou Elektroprivreda RS će uzeti od domaćinstava RS-a 15 miliona KM, a od privrede 13 miliona", istakao je Kovačević.

Novinarima se obratio i Milenko Ristić, član predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP), koji je izjavio da je energetski sistem RS-a pred kolapsom.

"Nakon kolapsa zdravstvenog sistema, oporezivanja poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednih proizvođača RS-a, gdje ukupni nameti stižu do 220 KM, možemo zaključiti da su neminovni prijevremeni izbori koje treba održati zajedno sa lokalnim izborima u oktobru 2016. godine", rekao je Ristić.

I njegov kolega Goran Đorđić, iz Napredne Srpske, mišljenja je da Vlast RS ne radi u interesu građana ovog entiteta.

"Od danas SNSD to nije, on je takozvani SNSD, jer to sa njihovom politikom kojom su kupili povjerenje građana u posljednjih deset godina nema više nikakve veze. Njihove koalicione partnere Socijalističku Partiju radije bih nazvao 'samostalni privrednici' a DNS nema više slogan 'riječ je riječ', nego suprotno tome 'riječ je laž'" istakao je Đorđić.

On je rekao da je do poskupljenja električne energije u RS došlo zbog vođenja loše politike u energetskom sektoru, što je prouzrokovalo reketiranja građana RS-a.