Spremni za saradnju
6

Savez općina i gradova FBiH: Puna podrška inicijativi o korištenju neperspektivne vojne imovine

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Savez općina i gradova Federacije BiH danas je uputio podršku inicijativi člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića u vezi s korištenjem i raspolaganjem neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.
"Jedinice lokalne samouprave Federacije BiH zahtijevaju da se odrede nesporni i neperspektivni vojni objekti te da se daju u vlasništvo jedinicama lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave će na sjednicama vijeća donijeti odluke za daljnju upotrebu s tim da će objekte koji su već dati na korištenje organizacijama i institucijama one nastaviti da ih koriste", navodi se u zaključku koji je donio savez.

Izrazili su podršku i spremnost na saradnju s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH 11. januara dobilo rok od 30 dana da pripremi Prijedlog zakona, a da se sve nadležne institucije uključe u komisije i tijela koja odlučuju o vojnim objektima.

Iz Saveza općina i gradova Federacije BiH su dodali da su svjesni ovog važnog pitanja te da od 2007. godine ovu tematiku razmatraju na svojim organima.

"Te godine smo organizovali zajedničku konferenciju Saveza općina i gradova FBiH i gradova Republike Srpske za sve jedinice lokalne samouprave u BiH. Zaključci s konferencije su bili jedinstveni", saopćeno je.

Treba istaći da su u Parlamentu BiH protiv ove inicijative glasali SNSD i HDZ.