Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Savez(nici) svjetske fudbalske mafije

Piše: Bakir Tiro
Definitivno, bjelosvjetski mafijaši hodaju oko nas. Često su na našim stadionima. Namještaju rezultate utakmica zbog finansijske dobiti na kladionicama. A, mi? Jadni! Nemoćni! Ni ne mislimo se braniti od fudbalskih zločinaca!

U Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH, kažu, "prate razvoj situacije". Predsjednik Sulejman Čolaković povodom planetarne afere u koju "upadosmo" reče i da će Savez po okončanju istrage poduzeti određene korake, te da nije njihovo da provode bilo kakvu istragu.

Malo morgen!

Istakao je Čolaković i da je to posao države, SIPA-e, Tužilaštva BiH, kao i: "Karabinjeri dođu i pohapse takve u Italiji, a ne Savez“.

"Mudro zbori“ predsjednik, nema šta!? Šta rade on i njegovi saradnici u N/FS BiH? Po običaju, ništa „kada gori pod nogama“. U kriznim situacijama nemaju stav. Ništa ne znaju, ni ko je kriv, ni kako se suočiti sa problem, riješiti ga. Očekuju da za njih i ovaj posao urade FIFA i UEFA. Malo morgen!

Stvar u svoje ruke preuzelo je Tužilaštvo Njemačke u Bohumu. Terete jedan naš klub da je "po nalogu svjetske fudbalske mafije namjestio prijateljski meč u inostranstvu, te tako i jedan od njegovih čelnika profitirao od kladionice“. Tvrde, tu nije kraj. U narednim danima, shodno proširenju istrage, i novim informacijama od „ptica koje propjevaju", na tapetu bi moglo biti još utakmica naših klubova, kako "ovih" u Premijer ligi BiH, tako i "onih" koje odigraše u evropskim kupovima. Za sada, opsežan posao njemačke policije i Tužilaštva obavijen je velom tajni, kako istraga ne bi bila ugrožena.

Salihović pokvario "deal decenije"

Međutim, ne treba biti iznenađen ako nas šokira nova vijest, tipa prošlosedmične, prema kojoj su mafijaši pokušali namjestiti utakmicu kvalifikacija za SP, BiH – Turska (1:1) u Zenici. Ipak, prljavi posao nisu uspjeli obaviti, jer za naš nacionalni tim nastupaju momci čista obraza, velikog srca i fantastičnog igračkog znanja. Igra i veličanstveni Sejad Salihović koji je "golčinom" iz slobodnog udarca, kada već neće ili ne smiju "ovi" u Savezu, svjetskoj fudbalskoj mafiji pokvario "deal decenije". Turci tako nisu pobijedili, a kladionice širom svijeta nisu "opustošene".

Nažalost, Čolaković je upravu u jednoj od svojih brojnih izjava koje obično nit' smrde, nit' mirišu. Dok Nijemci rade punom parom i hapse osumnjičene, njihove kolege u BiH nisu imale saznanja o mafijaškom pohodu i na naš fudbal. Kako bi kada su u SIPA-i okupirani bitnijim stvarima. Na primjer, sumnjivim novčanim transakcijama oko izgradnje vlastite zgrade.

Razotkrili samo dio kriminala

Za haotično stanje u bh. fudbalu nisu krivi samo u Savezu, pasivnost SIPA-e i Tužilaštva BiH. Doduše, posljednje pomenuti uspjeli su razotkriti dio kriminala u N/FS BiH i barem u prvostepenom postupku izvojevati pobjede na državnom Sudu u postupku protiv Muniba Ušanovića, v.d. generalnog sekretara i Miodraga Kureša, sekretara za finansije. Nepravomoćnom presudom Ušanović i Kureš zaradili su po pet godina zatvora, zbog produženih krivičnih dijela utaje poreza i nesavjesnog poslovanja. No, SIPA i Tužilaštvo BiH, koliko su mogli i mogu, malo su uradili za naš fudbal, tipičan reflektor kompletnog stanja u državi. Takvi kakvi jesmo, pogodno smo tlo za mafijaše "raznih zanata" i u fudbalu, a zbog toga su krivi i klupski funkcioneri.

Godinama optužuju Savez za sve što ne valja na našim stadionima, a ni oni ništa ne rade na poboljšanju situacije. Skoro deceniju pričaju da Premijer ligu BiH treba voditi Udruženje premijerligaša, ali nikada nisu ni pokušali napraviti sastanak za formiranje institucije koja bi štitila njihove interese. Idu linijom manjeg otpora, te tako imaju alibi u ionako katastrofalnom Savezu. Konkretno, da postoji Uduženje premijerligaša, klubove bi moglo zaštititi i od svjetske fudbalske mafije. Udruženje bi imalo pravo zabraniti da se parovi utakmica Premijer lige BiH nađu na ponudama kladionica.

Ovim potezom, ne bi morali zavisiti od Čolakovića i nesposobnjakovića u N/FS BiH, te bi se bez pomoći SIPA-e, Tužilaštva BiH, a kamo li njemačkog, odbranili od mafije. Dakle, model obrane postoji, ali očito, niko ga u BiH još ne želi primijeniti. Postavlja se veliko pitanje, ko su savez(nici) svjetske fudbalske mafije u našoj zemlji?

Odgovor bi uskoro mogli dobiti iz Bohuma.