Trebević
136

Savez logoraša RS će tražiti postavljanje spomen-krsta na Kazanima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez logoraša Republike Srpske početkom aprila zatražit će od kantonalnih vlasti u Sarajevu dozvolu za postavljanje spomen-krsta na Kazanima kod Sarajeva u znak sjećanja na sve stradale Srbe u ovom gradu u proteklom ratu.

"Nećemo odustati od postavljanja spomen-krsta na Kazanima gdje su Srbi mučeni i živi bacani u jamu. Poznato je da je ove zločine priznao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je ranije i posjetio ovu lokaciju", rekao je Srni predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

Podsjetimo, tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani nadomak Sarajeva dovođeni su i ubijani sarajevski civili, od čega je bilo najviše onih srpske nacionalnosti. Tačan broj žrtava još uvijek nije poznat, a iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije RBiH. Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Iz SDP-a BiH ranije je upućena inicijativa gradskim vlastima u Sarajevu da dostojno obilježe ovo mjesto spomenikom koji će biti trajno sjećanje na sve ljude koji su tu stradali.

Dešavanja u Kazanima mnogi smatraju mrljom na časnoj odbrani našeg glavnog grada u toku agresije.