Devet eura za dan patnje i straha
0

Savez logoraša BiH smatra ponižavajućim prijedlog Vlade FBiH

FENA
Povodom obeštećenja žrtava torture - logoraša sa sjednice Vlade Federacije BiH, te povodom istupa nekih od članova Vlade, Savez logoraša BiH izražava ogorčenost prijedlogom Vlade FBiH da se žrtve torture obeštete iznosom od devet eura po danu provedenom u protivpravnom zatvoreništvu.

"Ovakav prijedlog je krajnje ponižavajući za sve osobe koje su bile žrtve protivpravnog ztvora u logorima", kažu iz Saveza logoraša BiH.

Podsjećaju da su redovni sudovi u Federaciji BiH svojim odlukama ustanovili praksu kojom smatraju da je iznos u rasponu od 100 KM do 200 KM po jednom danu provedenom u zatvoreništvu realan iznos naknade nematerijalne štete, imajući u vidu intenzitet i trajanje straha i fizičkih bolova i vrijeme provedeno u zarobljeništvu.

Stoga, navode, da iznenađujuće djeluje prijedlog Vlade FBiH od devet eura po danu, koju pravda praksom sudova i organa uprave u zemljama regiona, u prvom redu u Srbiji, a pri tome zanemaruje praksu sudova u FBiH čije presude su obavezujuće i kako za građane, tako i za organe uprave FBiH.

"Smatramo da je ovakav prijedlog Vlade FBiH u potpunosti neprihvatljiv i da ide ka daljnjem omalovažavanju žrtava torture, koji pored činjenice da su bili obespravljeni u toku rata, kada su im bila uskraćena njihova osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na život, ni danas 17 godina poslije završetka rata ne mogu da ostvare satisfakciju, te na taj način barem djelimično ublaže bol i patnju koju su pretrpjeli i koju trpe i danas", rekli su iz Saveza logoraša u BiH.