Jovo Šinik
0

Savez decertifikovanih policajaca uputio pismo Inzku

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjednik Saveza udruženja decertifikovanih policajaca BiH Jovo Šinik rekao je Srni da je uputio pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem od njega traži da preispita i utvrdi odgovornost i zloupotrebe prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana u pogledu onemogućavanja decertifikovanih policajaca u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava.

Šinik je rekao da je u pismu zatražio sastanak sa Inzkom kako bi se i on uključio u rješavanje njihovih problema.

"Zatražili smo od visokog predstavnika da preispita ponašanje i zloupotrebe kancelarije OHR-a u pogledu onemogućavanja ostvarivanja elementarnih prava desertifikovanih policajaca i onemogućavanja BiH da u domaće zakonodavstvo implementira Predsjedničku izjavu Vijeća bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine, koja nalaže vlastima BiH rješavanje pitanja decertifikovanih policajaca", rekao je Šinik.

On je istakao da je OHR svojim zadnjim potezom zaustavio donošenje zakona o policijskim službenicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo iz razloga što Nacrt zakona koji je usvojila Skupština nije dobio saglasnost OHR-a.

Navodeći da komesar Vijeća Evrope Tomas Hamamberg krajem juna dolazi u BiH povodom pitanja decertifikovanih policajaca, Šinik je pozvao Inzka da bude domaćin tog susreta umjesto Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Šinik je podsjetio da su decertifikovani policajci uputili zahtjev Komesarijatu Vijeća Evrope i Komitetu Crvenog krsta u Ženevi za iseljenje i da čekaju da ih evidentiraju.

On je istakao da su kontaktirali i Srbiju za azil i prihvat i  da će u tome će istrajati.
"Ako se ništa ne preduzme mi ćemo iskoristiti boravak Hamamberga i tražiti od njega da nas sprovede do Beograda kao kolonu izbjeglica  i zatražćemo od Inzka da pozove Međunarodni komitet Crvenog krsta da nas evidentira, ako ne u BiH onda u Srbiji kao izbjeglice", istakao je Šinik.

On je podsjetio da je na spisku Saveza 220 decertifikovanih policajaca, a da ih je prilikom pokretanja sudskih sporova bilo 265. 

"U proteklim godinama deset decertifikovanih policajaca je umrlo, od kojih je pet izvršilo samoubistvo, a ostali su umrli od srčanog udara", rekao je Šinik.

Decertifikovani policajci su odlukom UN 2002. godine ostali bez dozvole za rad, a Predsjedničkom izjavom Vijeća bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine odlučeno je da budu vraćeni na posao, ali ta odluka  još nije implementirana u domaće zakonodavstvo.