BiH
10

Sava kod Bijeljine u stagnaciji

FENA
Iz Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina večeras je saopćeno da je vodostaj rijeke Save u stagnaciji i da je stanje na dašničkom nasipu u Crnjelovu stabilno.

Izvršeno je probijanje drinskog nasipa kod Stare Rače, tako da je počelo opadanje vodostaja u odnosu na današnji dan.

Spasilački tim iz Velike Britanije tokom današnjeg dana intervenisao je na Balatunu, gdje je evakuisano šest osoba, dijeljena je hrana i voda, u Ostojićevu je osposobljena elektro mreža, a logistički tim je u obilasku Donjeg Broca kako bi se prikupili podaci na terenu.

Ekipe zadužene za evakuaciju stoke su na terenu i rade svim raspoloživim kapacitetima. Tokom dana, evakuisana su dva kamiona stoke s područja Amajlija, Popova i Dvorova.

Problem predstavlja nedostatak raspoloživog ljudstva, a osigurane su nove količine hrane za životinje.

Zdravstveno zbrinjavanje je organizovano na šest dežurnih punktova na području grada. U službi Hitne pomoći primljeno je osam poziva od građana koji su prevezeni i zbrinuti. Riječ je o starijim osobama kojima je bila neophodna medicinska pomoć zbog problema sa visokim pritiskom i psihičkim smetnjama.

Tokom današnjeg dana pristigle su velike količine pomoći u hrani, vodi, sredstvima za higijenu kao i materijalno - tehničkim aparatima iz Čapljine, Bihaća, Čajniča, Rogatice, Trebinja, Prnjavora, iz Crne Gore…

Danas je oformljen i punkt za podjelu jednokratne pomoći (paket se sastoji od hljeba, konzervi i vode). Na ovom punktu, tokom današnjeg dana, građanima je podijeljeno 1.180 paketa.

Tokom dana, pristigle su donacije u materijalno-tehničkoj pomoći za Civilnu zaštitu, a na ugrožena područja poslata je pomoć.

Tokom današnjeg dana vatrogasni timovi zaduženi za crpanje vode, raspoređeni su na više lokacija na području Bijeljine. I dalje se crpi voda iz zgrada Gradske uprave Grada Bijeljina, Razvojne banke, Poreske uprave, Policijske stanice.

U toku je uklanjanje vode iz ulica Laze Kostića, Jurija Gagarina, 1. Decembra, Meše Selimovića i na Bogdanovića placu. Vatrogasne jedinice pristigle iz Njemačke, tokom današnjeg dana bile su u Krajiškoj ulici br.17 gdje su crpale veću količinu vode.

I dalje je prioritetno uklanjanje vode iz formiranih "vodenih džepova".