BiH
1.1k

Saudijski princ u Sarajevu razgovarao sa bh. biznismenima i političarima

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Saudijski princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud, koji već nekoliko dana boravi u glavnom gradu BiH večeras se sastao sa nekoliko bh. biznismena i političara iz Kantona Sarajevo.

Iako je najavljivano da je razlog prinčeve posjete našoj zemlji odmor i rekreacija, večerašnji sastanak je i nagovještaj da je član kraljevske porodice Saudijske Arabije možda zainteresiran za poslovnu saradnju u našoj zemlji.

Sastanku su između ostalih prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, direktor BBI banke Amer Bukvić, direktor AS grupacije Rusmir Hrvić, direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić, direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka, a pridružio im se i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra

William Lüthi savjetnik princa je potvrdio da je povod sastanka mogućnost investiranja, razmjena kultura i ideja otvaranja Sarajeva prema Bliskom istoku.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je bio domaćin ovog susreta novinarima je rekao kako je saudijski princ izuzetno zainteresiran za investiranje u našoj zemlji izrazivši želju da konkretno razgovara sa nekim od privrednika.

"Princ je došao na dva ili tri dana, a ostat će sedam ili osam dana. Nagovarali smo ga da ostane i na otvaranju SFF-a. Uglavnom ovo je nadamo se početak jedne značajne saradnje, a princ je obećao da će doći ponovo", kazao je Konaković.

Bogatstvo mladog princa procjenjuje se na tri milijarde dolara. U svijetu je poznat kao biznismen koji ima mnoge ideje za okupljanje mladih svjetskih lidera.