BiH
10

Saudijci za zgradu u Washingtonu očekuju zemljište na Poljinama

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić primio je danas ambasadora Saudijske Arabije u BiH Eida Mohameda Althakafija.

Ambasador Althakafi upoznao je ministra Špirića o prijedlogu u vezi sa zamjenom imovine između dvije zemlje, jer je Saudijska Arabija ustupila BiH zgradu za potrebe diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Washingtonu, a zauzvrat očekuju dodjelu zemljišta u sarajevskom naselju Poljine za izgradnju saudijske rezidencije.

Špirić je naglasio da postupak u vezi s ovim pitanjem vodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a da se od Ministarstva finansija i trezora BiH očekuje mišljenje o finansijskom aspektu ovog prijedloga, te da je prethodno potrebno izvršiti sve procjene o statusu i vrijednosti imovine koja bi trebala biti predmet zamjene.

Ministar finansija i trezora BiH naglasio je da će konačnu riječ o ovom prijedlogu dati Vijeće ministara BiH, kao i da je prije toga neophodno provesti sve zakonom predviđene procedure.

Sagovornici su tokom razgovora istakli da su bilateralni odnosi između BiH i Saudijske Arabije dobri te da treba nastaviti raditi na unapređenju saradnje u svim oblastima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.