Podrška EU
0

Sattler u Mostaru uručio Pfizer vakcine i poručio da je BiH buduća članica EU

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler je u prisustvu ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević u Mostaru uručio 5.850 doza Pfizer vakcina Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ambasador Sattler je tom prilikom naglasio kako je ovo pokazatelj da je Evropska unija uz Bosnu i Hercegovinu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Što se tiče samih vakcina danas smo uručili 5.800 Pfizerovih vakcina, one su dio širih isporuka EU koje su započele prije mjesec dana i sve ukupno preko 214 hiljada vakcina bi trebalo da bude isporučeno u BiH do osmog mjeseca. To je samo po sebi dobra vijest i značajno je da proces vakcinacije ide i bude kontinuiran kako bi postigli 50 ili 60 posto vakcinisanog stanovništva koje će omogućiti kolektivni imunitet", kazao je Sattler.

Rekao je da vakcine koje su donirane i nisu najvažnije, nego solidarnost koja je pokazana.

"Pokazano je da Evropska Unija ostaje uz BiH i to je nešto što je u konačnici i prirodno, jer vi ste naši najbliži prijatelji i buduća članica Evropske unije ", kazao je Sattler u Mostaru.

Ankica Gudeljević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ankica Gudeljević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je zahvalila na donaciji i kazala kako će se učiniti maksimum da bi se BiH što više približila EU na svome putu ka članstvu i na taj način pokazati zahvalu za svu pomoć koju dobiva naša zemlja od velike evropske porodice.

"Pored COVAX mehanizma smo pristupili i EU4Health mehanizmu i u BiH konačno stižu redovne količine vakcina. Svake srijede dolazi između 10 i 12 hiljada doza iz EU. Imamo također najavljene planove isporuke iz COVAX mehanizma. Tako naši zdravstveni djelatnici mogu planirati proces vakcinacije, jer već sada tačno znamo kada će koja količina vakcina doći", kazala je ministrica Gudeljević.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Danas je također u sklopu posjete Mostaru uručena i vrijedna medicinska pomoć Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, od pet uređaja za terapiju kisikom visokog protoka sa pratećom opremom.

Medicinska oprema je dio ukupne pomoći EU u vrijednosti od 7,76 miliona eura koja se od početka pandemije isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje, dok se vakcine isporučuju u okviru programa EU4Health kojeg finansira Evropska unija.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je u dvodnevnoj posjeti Mostaru, gdje će se sastati i sa predstavnicima nevladinih organizacija, posjetiti Sabornu crkvu u Mostaru kao i korisnike projekta EU4Businnes, a jučer se prvo sastao sa predstavnicima gradske vlasti i razgovarao s njima o aktualnoj situaciji u tom gradu.