Diplomate EU i SAD-a
134

Sattler i Nelson: Ako se nastave blokade i bojkoti institucija, moguće su nove sankcije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ambasador SAD-a Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler danas su u Mostaru rekli kako blokade i bojkoti ne vode nikuda i da se u demokratskom društvu ne može uspjeti bez učestvovanja u rješavanju problema.

Nelson je, referirajući se na izostanak predstavnika srpskog naroda iz Mostara, među kojima je i potpredsjednik Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD), na svečanosti gdje su njemu i Sattleru uručena priznanja počasnih građana Mostara, kazao kako je svjestan kontroverzi u vezi s ovom svečanosti.

"Lideri određenih stranaka odlučili su da ne budu na sjednici. Želio bih reći da u bilo kojem demokratskom sistemu dolazi do uspjeha i on je sam uspješan samo onda ako se pojavite i ako učestvujete u njemu. To važi i za građane koji treba da izađu na izbore i da glasaju te za lidere koji su izabrani da bi radili svoj posao unutar institucija na rješavanju problema s kojima se građani suočavaju. Bilo da se radi o Gradskom vijeću ili državnom parlamentu, ničemu ne služe ni blokade ni bojkoti", kazao je Nelson.

On je, komentirajući sankcije, otvoreno govorio i o potezu State Departmenta i pozivu na istragu veličanja ratnih zločinaca povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske.

"Svi smo bili svjedoci onoga što se dešavalo u vezi s neustavnim obilježavanjem i proslavom 9. januara. Vidjeli smo pozive na podjele, mržnju, prijetnje nasiljem, sve je to bilo prisutno i odgovornost je vlasti u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, gdje god se to događa, da se bave istraživanjem, da provode istrage i da primjenjuju zakone, bez obzira na koga se to odnosi i gdje se to dešava, jer nijedan građanin ne bi trebao da osjeti da postoji prijetnja za njega", kazao je Nelson.

Sattler je naglasio da je Evropska unija bila jasna u vezi s neustavnim obilježavanjem dana RS-a i osudila je sve što se dešavalo u vezi s tim te je potvrdio mogućnost za proširenje sankcija.

"Osudili smo i atmosferu koja je zavladala širom zemlje, porast tenzija i to zaista nije ono što mi želimo da vidimo. Time se kriza produbljuje i to je suprotno evropskim vrijednostima i aspiraciji ove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji", kazao je Sattler.

Ističe kako je bilo jasno iz izjava proteklih dana, koje su dolazile iz Brisela, da EU ima sve alate na raspolaganju i da sankcije postoje kao jedno od sredstava.

"Međutim, ono što mi kao diplomate radimo i što naš svakodnevni zadatak jeste, to je da spajamo ljude, da ih vraćamo dijalogu i da pokušamo ljude vratiti u institucije. To je ono na čemu smo mi svakodnevno angažovani. Međutim, ako do toga ne dođe i ostale stvari se naravno razmatraju, ali mi se nadamo da će razum prevladati i da političari zaista neće protratiti cijelu 2022. godinu, koja jeste izborna godina, na sakupljanje svojih političkih poena", kazao je Sattler.

Podsjeća da BiH ima posebno uređenje i poručuje da se stvari se moraju rješavati dogovorom i konsenzusom.

"Bilo kakvo jednostrano djelovanje nije dobro, a poziv na vraćanje nadležnosti zapravo jeste jedan put koji ne vodi nigdje. Postoji jedno mjesto koje jeste pravo za rješavanje svih tih stvari, a to je Parlament BiH, i ja pozivam sve da se vrate u parlament", poručio je šef Delegacije Evropske unije u BiH.